Manastirea Rasca

Manastirea

 

Anul construcţiei: 1541-1546
Construită de: Petru Rareş
Locaţia: Râşca, judeţul Suceava
Rezumat: La început, biserica includea altarul, naosul, pronaosul şi probabil exonartexul. La capătul estic, sunt trei abside, ca în majoritatea mănăstirilor din secolul al XVI-lea. Un turn sprijinit de arcurile moldoveneşti se ridică deasupra naosului.

Turcii au prădat mănăstirea în 1821 şi, de vreme ce cutremurele deterioraseră anterior biserica, aceasta a fost reparată în mod radical imediat după aceea.

Intrarea în biserică se face prin mijlocul faţadei sudice, lucru care este o potrivire excepţională. Exonartexul, neaşteptat de larg, se deschide pe partea stângă cu două arcade inegale ca mărime. Cea vestică e pătrată, acoperită cu arcuri oblice din sistemul boltic moldovenesc, ce sprijină a doua turlă.
Un pictor foarte talentat a decorat pereţii şi bolţile cu aceiaşi clasici stâlpi trompe l’oeil şi cu alte caracteristici arhitecturale, spre deosebire de absida estică. Stilul rafinat şi culorile creează un tot armonios şi neobişnuit. Arcada estică este mai îngustă.

 

Galerie foto

Manastirea Rasca / 1Manastirea Rasca / 2Manastirea Rasca / 3

 

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Mănăstiri din Bucovina Manastirea Rasca