Mocanita de la Viseul de Sus

Email Imprimare PDF

 

Mocanita de la Viseul de Sus

 

Mocanita

Mocanita este un tren forestier, a carui utilizare in Romania este din ce in ce mai restransa - pe langa vechimea utilajelor si costurile mari de intretinere, mocanita trebuie sa faca fata si noilor posibilitati de transport, care au o fiabilitate mai buna. Totusi, dincolo de aceste greutati, mocanita supravietuieste - in buna masura datorita nevoii de deplasare a localnicilor, dar mai ales pentru ca a devenit un obiectiv turistic.

Cu mocanita pe Valea Vaserului

O excursie cu mocanita pe valea acestui rau din Maramures este ceva inedit. Construita intre anii 1930 - 1933, linia ferata pe ecartament ingust (760 mm) are o lumgime de 56 km, intre Viseu si Izvorul Comanului. Pe aceste traseu, cea mai inalta altitudine a liniei ferate este in zona Comanu (1.100 m), plecarea din Viseu fiind la altitudinea de 600 m. Locomotivele, model "Resita", sunt fabricate in anii "50, greutatea locomotivei este de 24,8 tone cu combustibil, iar goala de 20 tone. Vagoanele pentru turisti pot fi vagoane terasa sau vagoane clasa, dar exista si vagoane pentru materiale, platforme si lemn.

Dupa ce isi completeaza provizia de lemne si de apa, mocanita se urneste, pufaind si bufnind din greu. Urcusul este dificil de aceea acest  tren forestier face dese opriri pentru alimentare la gurile paraielor, de unde incarca apa. Micile halte de pe traseu - Novat, Cozia, Bardau, Botizu, Faina - erau candva districte silvice, insa in prezent cabanele din lemn sunt lasate in paragina. Halta Faina (situata la 34 de km de Viseu) este cea mai rasarita, cu cele cateva gospodarii si patru casute de vacanta, care, asezate dincolo de raul Vaser, la poala padurii, pot oferi adapost pentru circa 20 de turisti. 

Drumul pana la capatul acestui traseu (Izvorul Comanului, la doi kilometri de granita cu Ucraina) dureaza aproape opt ore. Dupa ce agata platformele cu busteni de brad, mocanita se intoarce, dupa alte sase ore de coborare, la Viseu.

Cum se ajunge la Viseul de Sus
Cu trenul: pe ruta Bucuresti-Sighetul Marmatiei - coborati in statia Viseul de Sus. Cu masina: din Baia Mare sau Satu Mare, pe traseul Sighet - Valea Viseului pana la destinatie. De la Campulung Moldovenesc sau Vatra Dornei, se trece prin Pasul Prislop, se ajunge la Borsa, iar de aici la Viseu. Din Transilvania, urmand soseaua care insoteste celebra cale ferata Salva - Viseu, pana la Moisei, iar de aici in numai zece minute se ajunge la Viseu.

Program:

28 iunie - 16 septembrie 2012

Zilele de funcţionare:

Zilnic

Plecarea:

Ora 09:00 din gara CFF Vişeu de Sus

Traseul:

Vişeu de Sus – Paltin (km 21,6)

Preţ:

Adulţi: 45 Ron/pers; Studenţi: 39 Ron/pers; Şcolari: 32 Ron/pers

Mocăniţa special:

Desigur, noul pachet al acestui sezon este disponibil şi în aceaste zile

Rezervare:

Grupuri organizate de peste 15 persoane. Rezervare făcută până cel târziu ora 20:00.

Alte servicii:

Catering (preparate la grătar în staţia Paltin), diverse băuturi

Sosirea:

Aprox. la ora 15:30 în Vişeu de Sus

 

Pentru a afla mai mult informatii despre oferte de cazare din Viseu de sus accesati aceasta sectiune a site-ului nostru

Citeste mai mult...

Sursa: www.travelword.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Mocanita de la Viseul de Sus