Calatoria de week-end - Cetatea Bologa

Email Imprimare PDF
“Impulsul de a calatori este unul din cele mai benefice lucruri ale vietii.” Agnes Repplier

Cetatea se afla in cadrul localitatii Bologa, din judetul Cluj, pe drumul european E60, la aproximativ 70 de km de Cluj. Ruinele fostei cetati se pot vedea si astazi. Punct strategic pe drumul care ducea la Oradea, fortareata a servit drept refugiu pentru populaţia locala in momentele de restriste. A castigat importanta in secolul XVII, cand otomanii au cucerit Oradea si impiedica actiunea de colectare a taxelor. Sultanul a ordonat demolarea ei, dar ordinul nu a fost dus la îndeplinire. A fost distrusă însă mai târziu de lobonţi prin explozie. Tot ceea ce a mai ramas este piatra. Din pacate pentru generatiile viitoare, ramasitele cetatii nu au fost foarte bine conservate.
Regele Sigismund de Luxemburg a donat Bologa impreuna cu Cetatea Bran lui Mircea cel Batran, dupa semnarea la Brasov a tratatului de alianta impotriva Imperiului Otoman in 1399. Ruinele castrului sunt vizibile si astazi in locul numit "Gradiste", desi majoritatea zonei a fost folosita ca suprafata agricola. In apropierea castrului, exista si ruinele unei bai romane.
Cetatea incearca sa reziste, desi in fiecare an ii mor din pietre.


Articol realizat de Nistor Lucia Mihaela

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Calatoria de week-end - Cetatea Bologa