Parcul Natural Apuseni

Parcul

 

Parcul Natural Apuseni este situat în partea central-nord-estică a Munților Apuseni, întinzându-se pe o parte din masivele Bihor la sud și Vlădeasa la nord. Declararea ca și parc natural se datorează în mare parte peisajului carstic deosebit de bogat. Cele mai importante formațiuni de acest gen sunt: Peștera Piatra Altarului, Peștera din Valea Rea, Avenul V5(cea mai adâncă cavitate din ţară), Peştera Micula, Peștera de sub Zgurăști(aici se află cel mai mare lac subteran permanent din ţară), Peștera din Pârâul Hodobanei(cea mai ramificată peşteră din România), Izbucul Tăuz(cel mai adânc pasaj subacvatic explorat pe teritoriul României), Ghețarul de la Scărișoara(cel mai mare ghețar subteran din țară), Ghețarul Focul Viu, Peștera Onceasa, Ghețarul de la Vârtop, Sistemul Poienița-Humpleu, Valea Sighiștelului(oferă cea mai mare densitate de cavități naturale de pe teritoriul țării), Peștera Urșilor.

Peștera Piatra Altarului este emblematică datorită fenomenelor carstice, fiind printre cele mai importante din lume. Peștera se remarcă datorită existenței cristalelor de calcit, coloanelor de dimensiuni impresionante, discurilor care constituie o raritate mondială. Cele mai cunoscute formațiuni din Piatra Altarului sunt „nuferii” din „Sala Paradisului”.

Peștera din Valea Rea este considerată cea mai complexă peșteră din țară, fiind cel mai mare „muzeu” speleomineralogic al României, astfel cele peste 35 de minerale componente ale unor speleoteme situează peștera printre primele 10 de acest gen pe glob. Ea cuprinde cea mai mare cascadă subterană perfect verticală din România.

Peștera Onceasa este unul dintre cele mai importante situri paleontologice din Europa. Conține în special oseminte aparținând unei specii de urs(Ursus spelaeus).

Sistemul Poienița-Humpleu este situată pe primul loc în topul dezvoltărilor din Munții Bihor. Aceasta cuprinde în ansamblu cele mai mari spații subterane din țară.

Peștera Urșilor este singurul sit paleontologic din România, unde se găsesc resturi fosile aparţinătoare în primul rând unei specii de urs(Ursus spelaeus), păstrate aproape intacte în urma descoperirii.

Alături de aceste formațiuni de o frumusețe rară turiștii se pot bucura și de priveliștea oferită de: Cascada Răchițele, Cheile Râmeților, Turzii, Turului / Turenilor, Lacurile Fântânele și Tarnița, Cetățile Ponorului și Rădesei.

 

Galerie foto

Parcul Natural Apuseni / 1Parcul Natural Apuseni / 2Parcul Natural Apuseni / 3Parcul Natural Apuseni / 4Parcul Natural Apuseni / 5Parcul Natural Apuseni / 6Parcul Natural Apuseni / 7

 

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Rezervaţii Parcuri naturale Parcul Natural Apuseni