Rezervaţii naturale

Rezervaţia forestieră şi botanică Bălteni

Rezervaţia forestieră şi botanică Bălteni

Rezervația forestieră și botanică Bălteni se află în lunca râului Bârlad, la 10 km distanță de municipiul Vaslui. Terenul pe care se află Pădurea Bălteni prezintă numeroase microdepresiuni și este temporar inundat. Deși suprafața inițială a pădurii era de aproximativ 300 ha, datorită defrișărilor masive, în prezent ocupă doar 18,8 ha.
 
Rezervaţia Naturală Cheile Ampoiţei

Rezervaţia Naturală Cheile Ampoiţei

Rezervația Naturală Cheile Ampoiței se găsește pe cursul mijlociu al Pârâului Ampoița. Rezervația se întinde pe o suprafață de 41 ha, având un relief accidentat datorită calcarelor compacte, fiind în bună parte împădurit. Cheile Ampoiței au o lungime de aproximativ 500 m și adâncime de 250 - 300 m. Deasupra altitudinii de 850 m, care marchează marginea de sus a versanților cheii, relieful are un aspect ondulat, dominat de culmi și vârfuri rotunjite, aplatizate și pante mult mai domoale, însă pereții cheii sunt foarte înclinați și prezintă un relief accidentat, sculptat în văi torențiale, muchii stâncoase, ca de exemplu, Colțul Caprei și Piatra Buhii. În versantul drept se întâlnesc peșteri dintre care cea mai însemnată este Peștera Liliecilor, cu o lungime de 311 m, situată sub Vârful Hanjului.
 
Rezervaţia Naturală Cheile Întregalde

Rezervaţia Naturală Cheile Întregalde

Rezervaţia Naturală Cheile Întregalde se întinde pe o lungime de 800 m şi prezintă două mari vârfuri calcaroase, anume Plaiul (1174 m) la nord şi Pleşa Caprei (1139 m) la sud. Ambele sunt resturi ale unui vechi platou, în care apa Gălzii a săpat aceste chei gigantice, specifice reliefului carstic al Apusenilor. Rezervația face parte din sistemul de chei care traversează masivul calcaros al culmii Ciumerna-Bedeleu în vestul Munților Trascăului. Relieful este deosebit de impresionant, fiind predominat de o serie de pereți, turnuri, portaluri, întrerupte de conuri de grohotiș.
 
Rezervaţia Naturală Cheile Mănăstirii

Rezervaţia Naturală Cheile Mănăstirii

Cheile Mănăstirii sunt situate pe Valea Mănăstirii, amonte de Mănăstirea Rămeț. Cheile s-au format prin eroziunea culmii calcaroase Pleșa Rămețului-Piatra Ceții. Ele fac parte dintr-un larg sistem de chei și defilee săpate de apele Rămețului. Deși au o dezvoltare relativ redusă în lungime, ele prezintă pereți cu înălțimi de până la 180 m, ideali pentru alpinism și escaladă sportivă.
 
Rezervaţia Naturală Cheile Râmeţului

Rezervaţia Naturală Cheile Râmeţului

Rezervația Naturală Cheile Râmețului se află în partea central-estică a Munților Trascăului, pe cursul mijlociu al Văii Geoagiului, altitudinea maximă fiind de 1189 m iar cea minimă de 530 m. În partea de este şi de vest rezervaţia este delimitată de glacisul care înconjoară versanţii abrupţi ai masivelor calcaroase Uzmezeu la nord, Fundoi la sud şi coboară vertiginos în Valea Geoagiului. Limita nordică este formată de liziera ce desparte marginea abruptului calcaros de pădurea din apropierea cotei de 1135 m şi se continuă spre est şi spre vest la marginea abruptului, iar cea sudică o constituie, de asemenea, marginea unui mic platou calcaros cuprins între cotele 1158 m şi 1166 m, dominate de vârful Piatra din Chei (1189). Intrarea în chei este foarte dificilă deoarece pe o distanță de aproximativ 1 km ele pot fi străbătute doar în anotimp secetos prin apa pârâului.
 
Rezervaţia Naturală Cheile Turzii

Rezervaţia Naturală Cheile Turzii

Rezervația Cheile Turzii se află la o distanță de 6 km de Turda, fiind situată de-a lungul văii Hășdate. Cheile au o lungime de 2900 m și o înălțime a pereților de până la 300 m, ocupând o suprafață de 125 ha. Acestea s-au format prin erodarea rocii de calcar de către Râul Hășdate. Peisajul este dominat de prezența unor stânci înalte și abrupte, creste ascuțite, turnuri de piatră, grohotișuri etc. Pe teritoriul rezervației se găsesc aproximativ 60 de peșteri, dintre care cea mai cunoscută este Peștera „Cetățeaua Mare”, situată pe partea dreaptă a văii Hășdate.
 
Rezervaţia Naturală Dărmăneşti

Rezervaţia Naturală Dărmăneşti

Rezervaţia Naturală Dărmăneşti este situată la o altitudine de 600-700 m pe un versant, acoperind o suprafaţă de 3 ha, fiind așezat în partea de vest a județului Bacău, în depresiunea intramontană Comănești-Dărmănești, din grupa centrală a Carpaților Orientali.
 
Rezervaţia botanică Poiana cu narcise din Muntele Saca

Rezervaţia botanică Poiana cu narcise din Muntele Saca

Rezervația botanică se situează pe versantul estic al muntelui Saca, din masivul cristalin al Rodnei. Rezervația este situată pe teritoriul administrativ al comunei Rodna Veche, județul Bistrița-Năsăud, în apropierea satului Valea Vinului. În rezervație se poate ajunge plecând din localitatea Valea Vinului către Muntele Saca prin intermediul a două poteci. Prima potecă urcă spre vest spre Dealul Popii iar a doua urmărește Valea Secii și apoi urcă pe versantul sudic al Dealului Popii, astfel se poate ajunge pe Vârful Saca, unde se află poiana cu narcise, situată la 1600 m. Este rezervația botanică situată la cea mai mare altitudine din țară.
 
Rezervaţia Naturală Dumbrava Vadului

Rezervaţia Naturală Dumbrava Vadului

Rezervația Dumbrava Vadului situată pe hotarul satului Vad este o pădure de stejari, având suprafața de aproximativ 400 ha. În poienile existente abundă narcisele, plante favorizate în primul rând de solul podzolic cu urme de mlaștină, reprezintă singura rezervație naturală de profil din Europa. Poienile de narcise se întind pe mai mult de 300 de hectare, iar în unele locuri depășesc chiar 150 de fire pe metru pătrat.
 
Rezervaţia Naturală Grindul Lupilor

Rezervaţia Naturală Grindul Lupilor

Rezervația Grindul Lupilor este o rezervație științifică în cadrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, fiind delimitată la nord-vest de Lacul Zmeica, la est, sud și sud-vest, de Lacul Sinoe, la vest, de Canalul 2, la nord, de Lacul Golovița. Pe teritoriul rezervației predomină mediul acvatic. Mediul terestru este reprezentat prin grinduri și zone secetoase, care au favorizat dezvoltarea florei cât și faunei într-un stil asemănător stepelor est-europene, cu influențe mediteraneene. Între cele două medii, adică cel acvatic și terestru se interpune zona mlăștinoasă, inundabilă, purtătoarea unei flore și faune cu posibilitate de adaptare alternativă (apă, uscat).
 

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Rezervaţii Rezervaţii naturale