Probota kolostor

Probota

 

Épìtési év: 1530

Épìtette:  Petru Rares herceg

Helyiség: Probota, Suceava megye

Összefoglaló: A Sf. Nicolea templom külsején levő festmények elhalványulnak a templom belsejében levőkhöz kéopest, amelyek ezen a téren Moldva legkülönlebesebbjei közé tartoznak. A kolostort 1993-ban foglalták bele a nemzeti örökségbe. 1996 és 2000 között az UNESCO a román kormány eggyüttmuködésével felújította a templom külsején és a belsejében levő festményeket, valamint az összes épületet amelyek a kolostorhoz tartoznak.

Az ézaki részen levő falon csak a tető alatt levő angyalos medállok maradtak fent mai napig. A tető forméja megvédte ezeket a festményeket a hőmérséklet változásoktól, az esőtől, a hőtől és a közvetlen napsütéstől.

Az UNESCO nemrégiben lezajlott felújítási kampánya során eltávolították azt a réteg festéket, amelyet a XIX. században festettek rá, azért, hogy láthatová válljon az eredeti festékréteg. A bal felén látható a XIX. századból származó festmény és a jobb oldalon pedig a XVI. Századból származó festmény.

A talált sírokat helyét üvegrúdak jelzik amelyeket téglák közé helyeztek el és a sír kövei a falak mentén vannak elhelyezve. Az új padló alatt alá új füttési rendszert szereltek be, amiatt, hogy fenntartsák a nedvességet és egy állandó hőmérsékletet a templomban. A másik két ajtót megtisztították, felújították és újra raktak pár kőtömbot az ajtól keretében, valamint kicseréltek pár lépcsőt. A XVIII. század végén kicserélték az előcsarnokban levő nyolc ablakot, valamint a templomhajóban levő négy ablakot.

 

Fotógaléria

Probota kolostor / 1Probota kolostor / 2Probota kolostor / 3Probota kolostor / 4Probota kolostor / 5Probota kolostor / 6

 

Rezervare

Aktuális oldal: Bukovinai kolostorok Probota kolostor