Bukovinai kolostorok

A BestHotels.ro internetportál mindig a legjobb úticélokat nyújtja azok számára akik az országban szeretnének kirándulni. Ezért hoztuk létre ezt a részleget, amelyet a gazdag kulturális örökségeknek szántuk és amelyet a romániai Bukovina és Máramaros vidékein, valamint az ország más vidékein levő kolostorok és templomok képeznek. Lentebb leìrásokat olvashatnak a romániai kolostorokról, természetesen fényképeket is láthatnak, szálláslehetőségeket ezen történelmi emlékművek környékén, amelyek felbecsülhetetlen értékek a romániai kultúrában.

Bukovina Románia térképének a legvonzóbb és leglátogatotabb turisztikai vidékének számìt. Ezért hát ez a vidék nem véletlenül hìres az egész világon, 1975-ben a Turisztikai Újságírok és Írok Nemzetközi Egyesülete kitüntette a “Pomme d’Or” díjjal, és az ország ezen a részén levő, több század óta fent álló belső és külső freskókkal díszitett építészeti műemlékeket belefoglalták az UNESCO nemzetközi műemlékek listájába.

Régi civilizáció bölcsője, ahol a történelem összefonódik a legendával, Bukovina őrzi a régmúlt emberek vallomásait. A Zovristean felfedezett 96 hamvasztásos sír, akárcsak az arheológiai fellfedezések  Silistea Scheii-n, Sucevan, Bosanci-ban, Probota-n vagy Dolhestii Mari-on alátámasztják a géta-trák és dák települések egykori jelenlétét. A bukovinai vidékek szemtanúi voltak a XVI. századi Moldva-i önálló feudális államnak a megszervezésének és a fejlődésének. Olyan helyeken mint például Baia, Siret, Suceava, Radauti még ma is láthatóak a moldovai vajdák idejéből származó várak, előkelő házak stb. Más települések mint például Putna, ahol 1871-ben tartották meg az ünnepséget, amelyet a Stefan cel Mare házának a megépítésének a 400 éves emlékére rendeztek meg, és olyan személyek résztvételével mint Mihai Eminescu, Mihai Slavici, Ciprian Porumbescu és más fiatalok akik a történelmi román provinciák összes tájáról jöttek, egy fontos megnyilvánulása lett a nemzet- és hazaismeretnek minden román által, és utalás képpen olyan aktív szerepeket ébreszt fel, amelyekkel a suceavai lakosok a történelem színpadán mindig is rendelkeztek.

Parhauti templom

Parhauti templom

A Părhăuţi-i “Mindenszentek” temploma egy nehézkes út végén található, amely a bal felén levállik a Suceavatól a Radauthoz vezető úttól. A masszív templom négszöglet alakú és egzedülálló abban, hogy rendelkeziek egy keleti szentéllyel is.

 
Pătrăuți kolostortemplom

Pătrăuți kolostortemplom

A pătrăuți kolostortemplom, a Szent Kereszt-templom (Biserica Sfânta Cruce) a hagyomány szerint Ștefan cel Mare ortodox szerzetesnők részére alapított templomainak egyike volt. Kívülről, az eredetileg kőből és téglából emelt kis épület, mai, vakolt állapotában igen egyszerű; háromkaréjos szentélyét és négyezeti tornyát íves lizéna tagolás keretezi.

 
Szent Ilie templom

Szent Ilie templom

Épìtési év: 1488

Épìtette: Ştefan cel Mare

Helyiség: Suceava, Suceava megye

Összefoglaló: Először a Szent Ilie templomot egy kis kolostornak épìtették Suceava városon kìvül. Most már nem létezi egy kolostor sem, és a város a templom körül fejlődött.

 
Arbore kolostor

Arbore kolostor

Épìtési év: 1503

Épìtette: Luca Arbore

Helyiség: Arbore, Suceava megye

Összefoglaló: Nem ismert a festmények származási ideje. Egy a templom belsejében talált ìrásos emlékműven olvasható az, hogy Dragoş, a Iasi-I Coman pap fia 1541-ben kifestette a templomot, Anna, Luca Arbore unkája kérésére.

 
Balinesti kolostor

Balinesti kolostor

Épìtési év: 1499

Épìtette: Ioan Tăutu
Helyiség: Bălineşti, Suceava megye

Összefoglaló: A templom formája egyszerű. A déli része különbözik a többitől: egy nyitott kapuval, kőből épìtett magas gótikus boltìvekkel.

 
Dragomirna kolostor

Dragomirna kolostor

Épìtési év: 1609

Épìtette:  Episcopul metropolitan Anastasie Crimca

Helyiség: Mitocu Dragomirnei, Suceava megye

Összefoglaló: A „Pogorârea Duhului Sfânt” különleges méretei miatt egyedi Romániában.

 
Humor kolostor

Humor kolostor

Épìtési év: 1513

Épìtette:  Marele patron Toader Bubuiog

Helyiség: Humorului kolostor, Suceava megye

A Humorului olostor a Humorului folyótól feljebb található, Gura Humorului város közelében, erdős dombok veszik körül.

 
Moldovita kolostor

Moldovita kolostor

Épìtési év: 1532

Épìtette:  Petru Rares uralkodó

Helyiség: Vatra Moldovitet, Suceava megye

Összefoglaló: A “Buna Vestire” templom legfontosabb jellemzője a három boltìves előcsarnok a nyugati homlokzaton.

 
Probota kolostor

Probota kolostor

Épìtési év: 1530

Épìtette:  Petru Rares herceg

Helyiség: Probota, Suceava megye

Összefoglaló: A Sf. Nicolea templom külsején levő festmények elhalványulnak a templom belsejében levőkhöz kéopest, amelyek ezen a téren Moldva legkülönlebesebbjei közé tartoznak.

 
Putna kolostor

Putna kolostor

A Putna-i kolostor közel 30 km-re észak keletre található Radautitól, a Putna folyó mellett. A kolostort és ugyanazt a nevet viselő falut erdős dombok és vad tájak veszik körül. 1466 és 1469 között épìtette Stefan cel Mare ezt a templomot, azért, hogy majd ez legyen az örök nyugvó helye, és az „Adormirea Maicii Domnului” templomot egy évvel késöbb szentelték fel.

 

Rezervare

Aktuális oldal: Bukovinai kolostorok