Rimetea, singura localitate care a primit medalia de argint „Europa Noastra” din partea Uniunii Europene

E-mail Nyomtatás PDF
There are no translations available.

 

Rimetea, singura localitate care a primit medalia de argint „Europa Noastra” din partea Uniunii Europene

Suntem intr-un sat de munte din judetul Alba, cochet ca satele din Austria, marginit de versanti abrupti de 650 de metri inaltime, incarcat de istorie si traditii, vizitat de mii de turisti anual din toata lumea. Un sat din care nu ti-ai mai dori sa pleci, pentru ca iti ofera totul si nu cere nimic in schimb, decat sa-l respecti.

Satul Rimetea, unde soarele rasare de doua ori

Incepe o zi noua in Rimetea. Se vede clar, dupa soarele care rasare si incepe sa incalzeasca. Satul se trezeste si incepe pregatirile pentru turistii straini care vor veni si azi, cu autocarele. Azi asteapta musafiri din Germania si din Japonia.

Dintr-odata se asterne umbra peste sat. Soarele a apus deja? Sau... ba nu, s-a ascuns dupa masiva Piatra a Secuiului care strajuieste satul in partea de est. Piatra Secuiului si Coltii Trascaului formeaza un masiv calcaros brazdat de numeroase creste prelungi care coboara spre vale, formand prin eroziune turnuri, pilieri, lapiezuri. Intre cele doua varfuri se casca Santul Mare, un jgheab urias umplut cu grohotis, jgheab care este cea mai scurta cale de acces spre varf.

Din creasta avem o panorama care iti taie rasuflarea asupra Vaii Ariesului si Vaii Muresului. De sus se vede tot satul, cu casele lui albe tipice zonei, cu stradutele inguste si curate, cu cimitirul vechi si biserica unitariana din 1700. Tot de sus din creasta se vede straduta cu cele sapte case identice, construite de un nobil bogat pentru cei sapte fii ai sai.

Dupa o ora soarele rasare din nou si lumineaza versantul opus, Ardascheia, care ascunde in adancuri multe mine de fier.

Obiceiuri si traditii in satul Rimetea

Rimetea a fost atestata documentar in 1257, dar ea exista inca din primii ani ai erei noastre, dupa monedele romane gasite aici. In secolul al XIII-lea au fost colonizati aici mineri de origine germana, care ulterior s-au maghiarizat. De aceea portul popular din Rimetea este specific doar acestui sat, avand influente maghiare si germane.

Pentru a cauta cazare in judetul Alba, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.turism.bzi.ro

Rezervare

Aktuális oldal: Ştiri Rimetea, singura localitate care a primit medalia de argint „Europa Noastra” din partea Uniunii Europene