Manastirea Sf. Ioan cel Nou

Manastirea

 

Anul construcţiei: 1514-1522
Construită de: Prinţii Bogdan III şi Ştefăniţă
Locaţia: Suceava, judeţul Suceava

Sumar: Din punct de vedere arhitectural, biserica „Sf. Gheorghe” a mănăstirii Sf. Ioan cel Nou este importantă. Este singura biserică ce prezintă un plan triconc construită în perioada dintre domnia lui Ştefan cel Mare şi cea a lui Petru Rareş. Este asemănătoare cu Biserica Înălţarea la cer de la Manastirea Neamt, care este o sinteză a arhitecturii religioase din Moldova în secolul al XV-lea, din multe puncte de vedere.

Ferestrele bisericii, 15 la număr, sunt construite în stil gotic.. Faţadele au fost pictate în timpul domniei lui Petru Rareş, în 1534, în acelaşi timp în care Prinţul construia în apropiere biserica „Sf. Dumitru”.

Cel mai probabil, picturile murale ale interiorului au fost făcute în 1534, aşa cum o demonstrează un fragment dintr-o inscripţie din naos, parte a picturii dedicatorii: „Anul 7062 (1534) luna…”. Unii cercetători sunt de părere că biserica a fost pictată imediat după construirea ei, în 1522. Picturile murale au o înaltă calitate artistică, dar sunt acoperite cu un înveliş negru de funingine, praf şi mucegai. Biserica se afla in proces de restaurare, ceea ce a adus la lumină scene de mare frumuseţe. Pereţii exonartexului sunt pictaţi cu primele şase luni al calendarului liturgic ortodox al Sfinţilor.

 

Galerie foto

Manastirea Sf. Ioan cel Nou / 1Manastirea Sf. Ioan cel Nou / 2Manastirea Sf. Ioan cel Nou / 3Manastirea Sf. Ioan cel Nou / 4Manastirea Sf. Ioan cel Nou / 5Manastirea Sf. Ioan cel Nou / 6

 

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Mănăstiri din Bucovina Manastirea Sf. Ioan cel Nou