Primul castel electrificat in intregime din Europa se afla in Romania

Email Imprimare PDF

 

Primul castel electrificat in intregime din Europa se afla in Romania

Se numara  printre cele mai frumoase castele din Romania, cu rezonanta si dincolo de granitele tarii. Constructia a durat ani buni, din 1873 pana in 1914, fiind initial ridicat cu scopul de a servi pentru relaxarea monarhilor Romaniei, incepand de la Carol I. Costurile intregii cladiri au ajuns la o suma exorbitanta pentru acele vremuri, aproximativ 16 milioane lei din aur.  Compozitia sa reuneste materiale precum lemnul, caramida, marmura si piatra. Numara 170 de incaperi, fiind dotat cu incalzire centrala, lift, o uzina electrica, lucruri “in premiera” pentru acea perioada. E de tinut minte si faptul ca a fost primul castel electrificat in intregime din Europa. Se remarca prin bunul gust architectural si prin luxul pastrat pana in zilele noastre, regasit in toate incaperile, dintre care amintim: Salonul Florentin, Sala Maura,Sala Coloanelor, Salonul Turcesc, Dormitorul Imperial si multe altele, pana la 170 mai sunt destule.

Interiorul sau este decorat de vitralii si statui faurite din marmura Carrara. Adaposteste una dintre cele mai valoroase colectii de tablouri din Europa, numarand aproximativ 2000 de piese,  dar si o consistenta  colectie de arme, de peste 4000 de piese europene si orientale datate secolele XIV-XVII. De-a lungul anilor a gazduit personalitati de marca, printre vizitatori numarandu-se si imparatul Franz Joseph. Regimul  comunist nu i-a facut niciun favor, astfel ca a fost transformat in muzeu, vizitarea sa intamplandu-se in conditii stricte, in conformitate cu politicile comuniste. Are un “frate” mai mic, conceput in stil asemanator.

In cazul in care nu ati ghicit, inca, despre ce este vorba, am sa va spun, dar numai de data aceasta, pentru ca suntem la primul experiment de acest fel, ca v-am povestit despre Castelul Peles sau Muzeul National Peles, de pe strada Pelesului, localitatea Sinaia, Valea Prahovei.

Pentru a citi mai multe despre Peles, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.turism.bzi.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Primul castel electrificat in intregime din Europa se afla in Romania