Aproape de “Ţara Luanei”, pe la Vulcanii noroioşi

Email Imprimare PDF

 

Aproape de “Ţara Luanei”, pe la Vulcanii noroioşi

De multe ori m-am învârtit ca sa ajung la Vulcanii noroioşi (Berca-Buzau), dar Dumnezeu a aranjat-o abia azi. Si asta dupa ce stabilisem iniţial un traseu către alt punct al României.
Trecând peste dopul din zona chinezariei Colentina-Voluntari, drumul a fost lin, prin prelungita toamna calda. Peisajul nu e tocmai imbietor până în apropierea municipiului Buzău. Şesul e obositor la ochi, plictisitor. Dar pe măsură ce ne apropiam de comuna Berca, dealurile cu o cromatică superioară oricărui software schimbă perspectiva şi privirea fuge practic de la şosea, în stânga şi-n dreapta. După cum avea să mă asigure ulterior şi Bazilide, faptul că am luat-o pe la Cândeşti (şi nu pe la Pleşcoi, cum intenţionasem) a fost mai bine: drum mai bun şi mai scurt. În cele din urmă, după vreo două ore jumate de la plecarea din Bucuresti, oprim la rezervaţia Pâclelor. Concret: 4 lei intrarea, pentru adulţi.

Sţiinţa să mai aştepte puţin, să facă anticameră. S-a mai împlinit un vis. Cu excepţia unei singure persoane, toţi din grup eram pentru prima oară la Vulcanii noroioşi! Nu ştiu de ceilalţi, dar eu am avut tot drumul in cap bolboroseala aia, de la gaze si noroi. Daca as fi mers la concert, fredonam ceva. Nu era cazul aici, dar asta e puntea de legatura.

Nu sunt multe guri din strafunduri, dar intreaga suprafata (20ha?) are o splendoare de estetica! Şanţurile, craterele, canioanele create de pârâiaşele de nămol atrag şi provoacă deopotrivă turistul de week-end şi fotograful profesionist. Mă gândeam totuşi că în toiul verii, peisajul selenar este accentuat şi aminteşte apăsat de scene din Drumul oaselor.

Aveam să aflu abia azi că prima descriere a Vulcanilor Noroiosi îi aparţine lui Grigore Cobălcescu (1883) şi că de fapt în zona Berca-Arbanasi sunt trei areale cu vulcani noroioşi: Pâclele Mari, Pâclele Mici, Pâclele de la Beciu.

Rezervatia naturala nu duce lipsa de vizitatori si imbucurator e si faptul ca autocarele cu elevi nu se sfiesc sa ajunga in zona. Cineva imi recomanda putin namol de la micile guri vulcanice, dar inca inainte de a primi mesajul (prin mijloace electronice) facusem, involuntar, un contact consistent cu materialul miraculos.

Pentru a cauta cazare in Buzau, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.umblarici.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Aproape de “Ţara Luanei”, pe la Vulcanii noroioşi