Copacul lui Jules Verne din Aninoasa, arborele parizian in care cresc lalele

E-mail Print PDF
There are no translations available.

Orasul Aninoasa, din judetul Hunedoara, se mandreste si astazi cu un arbore deosebit ale carui radacini merg pana la celebrul scriitor Jules Verne. Este cunoscut sub numele de tulipan, sau arborele cu lalele, si are o istorie la fel de interesanta precum florile sale galben-verzui.

Declarat monument al naturii, tulipanul din Aninoasa se afla la marginea Drumului National 66A si poate fi recunoscut cu usurinta dupa gardul de protectie din jurul sau si dupa panoul informativ amplasat de autoritati.

In descriere se precizeaza ca Liriodendron Tulipifera, arbore ornamental purtator de lalele, este originar din America de Nord, fiind adus de la Paris in anul 1880, de catre Anne Margarette Manderspach si plantat in primul parc dendrologic din tara ce apartinea castelului din Iscroni. "Copacul lui Jules Verne", dupa cum ii spuneau localnicii, este un simbol al orasului Aninoasa.

Povestea tulipanului

Povestea tulipanului din Aninoasa incepe in anul 1880, cand baronul Maderspach, mostenitor al unor vaste domenii in Vale, construieste aici un castel inconjurat de o gradina deosebita, cu specii variate de plante.

Anne Margarette Maderspach, sotia proprietarului, era cea care se ingrijea de gradina. In scurt timp, a reusit sa tranforme suprafata intr-un adevarat parc dendrologic. Sub indrumarea ei atenta, gradinari adusi din tari idepartate faceau ca gradina castelului sa rivalizeze cu renumite gradini din occident.

In 1880, Anne Margarette a decis sa completeze gradina cu arborele special cu lalele adus tocmai de la Paris.

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?Results

News

You are here: Ştiri Copacul lui Jules Verne din Aninoasa, arborele parizian in care cresc lalele