Perspective gri pentru litoral: "Decat 20 de ore cu trenul pana in Constanta, mai bine cu un charter la vecini"

E-mail Print PDF
There are no translations available.

 

Perspective gri pentru litoral:

Turismul intern inregistreaza o scadere de circa 20% in acest an, in timp ce romanii care “au iesit din criza” au crescut cu circa 20% cererea pentru vacante in strainatate, spun oficialii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), care preconizeaza pentru 2011 un sezon si mai slab decat cel de anul trecut pentru litoralul romanesc.

“Am simtit tendinta de crestere pe extern si scadere pe intern inca de la targul de turism din martie, cand 70% din vanzari au fost pentru vacante in strainatate. Pentru litoralul romanesc, in mai, scaderea a fost de circa 50%, iar in iunie a inceput sa isi mai revina, fiind cu circa 20% sub nivelul din 2010”, spune Corina Martin, presedinta ANAT, care a mentionat ca una dintre probleme este lipsa de promovare.

“Toate asociatiile au solicitat ministerului sa ofere bugete de promovare pe plan intern, pentru ca din nefericire Romania este inca dependenta de turistii romani”, adauga Martin. In plus, turistii romani din vestul tarii prefera mai degraba sa mearga la mare la vecinii bulgari, greci sau turci cu zboruri charter pentru ca ajung mult mai repede. “Decat sa faca 20 de ore cu trenul din Cluj pana in Constanta, prefera sa ia un charter pentru o destinatie externa, unde ajung intr-o ora”, explica Martin.

Situatia paradoxala a cresterii cererii pentru strainatate si scaderi pe Romania este determinata, in opinia turoperatorilor, de faptul ca o anumita categorie de turisti, care din cauza crizei renuntasera la vacantele in afara, incep sa “iasa din criza” si sa isi cumpere din nou vacante. Oficialii ANAT considera ca nu neaparat preturile mai mari din Romania ii fac sa aleaga destinatii externe, cat infrastructura proasta si lipsa promovarii. “Nu doar pretul este un criteriu. Un exemplu este Mamaia, statiune scumpa, dar care se umple prima si este tot timpul verii aproape plin totul acolo”, mai spune Martin.

Sondajele arata ca anul acesta, numarul romanilor care au in plan o vacanta este in scadere fata de anul trecut, iar bugetele sunt pentru un sfert din romani mai mici decat in 2010. Totusi, vacantele in tara raman in top pentru mai bine de jumatate din cei care pleaca in concediu.

Cel mai recent studiu IRES legat de comportamentul fata de vacante arata ca 74% dintre romani nu vor pleca anul acesta in concediu, cu 4 puncte procentuale mai mult decat anul trecut.

50% din respondentii studiului IRES spun ca nu au fost anul trecut in vacanta. Din cei care si-au cumparat totusi vacante, 33% au stat in Romania, iar 8% au plecat in strainatate. Cat despre cei care pleaca in concediu, Romania este in continuare destinatia preferata pentru cei mai multi turisti romani.

Peste jumatate dintre respondenti au cheltuit anul trecut pana in 2.000 de lei pentru vacanta de vara. 7% afirma ca au avut un buget de peste 6.000 de lei.

O treime dintre respondenti (31%) declara ca vor pleca in aceasta vara in vacanta, iar 66% spun ca nu vor face acest lucru. 65% dintre cei care vor pleca vara asta in vacanta spun ca destinatia lor va fi Romania, cate 4% opteaza pentru Bulgaria, Spania si Italia.

39% opteaza pentru o destinatie la mare, 31% pentru o zona de munte, 2% vor merge si la mare si la munte, iar 7% spun ca vor vizita un oras, arata sondajul IRES. Legat de bugetele de vacanta din acest an, jumatate din respondenti spun ca vor fi la fel sau mai mici decat anul trecut, in conditiile in care in cazul a 41% din respondenti nu era cazul sa fie facuta comparatia. Doar in cazul a 5% din respondenti bugetele sunt mai mari.

Pentru a citi mai multe despre statiunile de pe litoralul romanesc, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.dailybusiness.ro

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?Results

News

You are here: Ştiri Perspective gri pentru litoral: "Decat 20 de ore cu trenul pana in Constanta, mai bine cu un charter la vecini"