Începe pescuitul comerial în Delta Dunării

E-mail Print PDF
There are no translations available.

 

Începe pescuitul comerial în Delta Dunării

Pescuitul comercial în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) va începe vineri, Administraţia RBDD eliberând actele necesare desfăşurării acestei activităţi de către aproximativ 1.000 de pescari.

Guvernatorul RBDD, Grigore Baboianu, a declarat că cei 34 de agenţi ecologi ai Administraţiei Rezervaţiei vor supraveghea 54 de puncte de debarcare în unele zone, aceştia urmând să fie însoţiţi de reprezentanţi ai primăriilor.

''Avem probleme legate de asigurarea combustibilului necesar activităţii de supraveghere. Vor fi agenţi ecologi care vor controla două sau trei puncte de debarcare în anumite zone. Unde sunt patru puncte de debarcare, de exemplu în zona Murighiol, va trebui să avem un program. Dacă vom constata că nu avem capacitatea de a acoperi unităţile de debarcare şi înregistrare a peştelui, avem în vedere o reducere a numărului acestora pe zone'', a afirmat guvernatorul RBDD.

În momentul de faţă, Administraţia RBDD aşteaptă din partea medicilor veterinari confirmarea scrisă că toate cele 54 de puncte de debarcare şi centre de primă vânzare din Delta Dunarii întrunesc condiţiile sanitar-veterinare. ''Finalizăm acum o propunere de act normativ, probabil că va avea dimensiunea unei ordonanţe de urgenţă, care va reuni toate actele normative necesare desfăşurării activităţii de pescuit comercial, pentru ca în 2012 pescarii să aibă un document simplificat'', a declarat guvernatorul RBDD.

În ceea ce priveşte impactul prezenţei autorităţilor în centrele de primă vânzare din Delta Dunarii asupra pescarilor, Grigore Baboianu a menţionat că unii dintre ei au susţinut că în 2010 au predat cantităţi mai mari la cherhanale decât cele raportate oficial autorităţilor de către cherhanagii, datele acestora neputând însă fi verificate de Administraţia RBDD.

''Aşa cum până în 2005 pescarii se obişnuiseră cu un mod de a lucra, iar ei aveau libertatea de a-şi alege centrele de primă-vânzare, cred că într-un an sau doi se vor crea alte relaţii între pescar şi piaţă, între cei care sunt între unealtă şi piaţă. Nu s-a reuşit şi nu cred că se va reuşi ca aceste puncte de control să fie exclusiv în proprietatea statului. Speranţa sau funcţionarea bursei va aduce din punctul meu de vedere la soluţionarea unei probleme importante - aceea a valorificării întregii capturi. Şi pescarii trebuie să înţeleagă că în momentul în care eşti liber pe o piaţă, aceasta este cea care decide în ce priveşte achiziţia peştelui - ce peşte se cere şi la ce preţ'', a menţionat Grigore Baboianu.

De la începutul lunii aprilie, pentru protejarea faunei piscicole, în RBDD a fost interzis pescuitul comercial, conform ordinului de prohibiţie emis de Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în aceeaşi lună, fiind publicate şi noile norme pentru desfăşurarea activităţii de pescuit comercial în Delta Dunării.
Pentru a citi mai multe despre Delta Dunarii, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?



Results

News

You are here: Ştiri Începe pescuitul comerial în Delta Dunării