Dupăpiatra - Posada moţilor

E-mail Print PDF

 

 Cheia - Buces

 

Satul Dupăpiatra, situat în Comuna Buceş, judetul Hunedoara, este atestat documentar încă din anul 1825. Aici, în 1849, fugarii conduşi de Hatvany au fost atraşi într-o ambuscadă, unde femeile moţilor îi aşteptau pe dealuri cu pietre şi bolovani, iar mai jos în gura Cheii, restul soldaţilor a fost împrăştiat de cetele de tribuni trimise înainte de popa Groza. Locul acesta se poate numi ” Valea Morţii”.

La intrare în sat stă mărturie a acestor fapte de vitejie ale localnicilor” Crucea Iancului”. Ridicată  în anul 1994, cu ocazia sărbătoririi  170 ani de la naşterea eroului naţional Avram Iancu şi pe care stă scris: ”Aici, românii – moţi, sub conducerea lui Avram Iancu şi a tribunilor săi, au luptat şi au invins în revoluţia română de la 1848-1849”.

În Ţara Moţilor ”nu a existat localitate oricât de mică ar fi fost ea şi  oricât de îndepărtată şi ascunsă în desişul pădurilor, în care oamenii locurilor, conduşi de Avram Iancu şi tribunii săi, să nu fi luptat pentru idealul scump tuturor românilor: libertate, unitate şi independenţă naţională” (prof. Viorel Vulturar).

Serbările de la Cheia, o suită complexă de manifestări, se desfăşoară în prima duminica a lunii iulie a fiecărui an. Cu acest prilej sunt organizate evocări istorice, sunt oficiate slujbe religioase şi au loc exerciţii militare. Serbările culminează cu spectacole folclorice şi petreceri la iarbă verde. În chemarea adresată participanţilor se spune: "Veniţi români în cea mai românească zonă a Transilvaniei! Veniţi români că suntem la noi acasă!”

Recunoscută prin frumuseţea peisajului, bogăţia folclorică şi etnologică, zona comunei Buceş dispune de numeroase obiective turistice. Aici se află, de asemenea, numeroase vestigii ale trecutului, monumente istorice care pot suscita interesul unor turişti avizaţi. Turismul montan, drumeţiile şi excursiile pot fi practicate în tot timpul anului, în toate anotimpurile.

Accesul spre Dupăpiatra este facilitat de o şosea asfaltată inclusă în categoria drumurilor naţionale DN74 Brad-Abrud.

Articol realizat de Doina David

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?units found.

News

You are here: Atracţii turistice Dupăpiatra - Posada moţilor