Cheile Turzii

E-mail Print PDF

   

 

 

    Cheile Turzii – superb peisaj carstic

    Daca e week-end, atunci sa ne relaxam plimbandu-ne in natura, admirand peisaj deosebit.
    Cheile Turzii sunt o rezervatie naturala protejata, aflata la 6 km vest de Turda. Accesul se face de pe DN 75, cu ramificatie spre Cheia, spre o cariera de calcar sau de pe E 60 spre localitatea Tureni, pana in satul Petresti, aflat in partea de vest a cheilor.  Au o lungime de 2.900 m si o inaltime a peretilor de pana la 300 m. Cheile ocupa o suprafata de 125 ha si s-au format prin erodarea rocii de calcar jurasic de catre raul Hasdate.
    Cheile Turzii impresioneaza prin peisajul carstic de o salbaticie rara, stanci inalte, creste ascutite, turnuri de piatra, grohotisuri, arcade. Aici exista 1 000 de specii de plante, printre care piciorul cocoşului, odoleanul, omagul, stânjenelul violaceu, vulturica, scoruşul argintiu, usturoiul sălbatic. Aici sunt, de asemenea, prezente 67 de specii de pasari, specii de pesti, batracieni, vulpea, nevastuica, jderul de piatra, mistreti, iepuri, caprioare, serpi.
    Arheologii au descoperit in pesterile din chei, urmele adaposturilor omenesti si de animale. Sapaturile au scos la iveala resturi de mamifere din epoca cuprului, bronzului si fierului. Cheile Turzii au dobandit, in anul 1938, statutul de rezervatie naturala, si este inclusă si in listele U.N.E.S.C.O. printre cele mai importante monumente ale naturii din lume.

    Va doresc un week-end placut, insorit alaturi de cei dragi!

    Articol realizat de Nistor Lucia Mihaela

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?Results

News

You are here: Atracţii turistice Cheile Turzii