Manastirea Curtea de Arges – judetul Arges

E-mail Print PDF
There are no translations available.

Manastirea Curtea de Arges – judetul Arges

Cu totii ati auzit de legenda Mesterului Manole, dar stiati ca e vorba de Manastirea Curtea de Arges ?

Manastirea Curtea de Arges reprezinta cea mai veche asezare ce vorbeste despre istoria poporului roman. Constructia manastirii a inceput in timpul domniei lui Neagoe Basarab si a durat 3 ani, din 1514 pana in anul 1517.

Hramul manastirii este Adormirea Maicii Domnului, stilul in care a fost construita este bizantin, iar elementele exterioare dezvaluie influente ale artei armene, persane, georgiene si arabe.

Chiar daca manastirea a fost jefuita de Gabriel Bathory, domnitorul Matei Basarab a refacut biserica, si a alocat fondurile necesare.

In anul 1517, la Manastirea Curtea de Arges, a avut loc canonizarea Sfantului Ierarh Nifon, moastele sale se afla intr-un sicriu de argint, placat cu aur, si a fost trimis la Manastirea Dioniseu din Athos.

Pragul acestei manastiri este trecut anual de peste 100 000 de turisti si pelerini.

Prima legenda, legenda Mesterului Manole spune ca domnitorul tocmise cei mai buni mesteri ca sa ii cladeasca o manastire, insa tot ce zideau ei ziua, noaptea se darama. Mesterul Manole a visat ca daca isi va zidi sotia, Ana, in zidurile manastirii, acestea nu se vor mai darama. Asa ca, a doua zi cand Ana a venit sa le aduca mancare, Manole a zidit-o, iar legenda spune ca zidurile nu s-au mai daramat. Se spune ca domnitorul Neagoe Basarab a fost atat de uimit de frumusestea lacasului incat a poruncit servitorilor sa ia scarile ce duceau la acoperis, pentru ca mesterii sa nu poata cobori, ca sa faca o alta biserica mai frumoasa. Mesterul Manole isi confectioneaza niste aripi din panza si incearca sa zboare, insa el se prabuseste, iar in acel loc izvoraste un rau, ce reprezinta lacrimile lui Manole.

Insa o alta legenda povesteste despre Sfanta Filofteea, o fata de 12 ani. Legenda spune ca fata a fost trimisa de tatal sau cu mancare, la niste muncitori. Insa, ea pe drum intalnind niste saraci, le-a daruit lor toata mancarea. De suparare, tatal sau cand a aflat ce a facut, a ucis-o cu un topor. Trupul fetei nu a putut fi ridicat decat in momentul pomenirii Manastirii Curtea de Arges. Moastele Sfintei Filofteea se afla in aceasta manastire.

Distanta dintre marile orase si obiectivul turistic:
  • Satu Mare – Curtea de Arges – 516 km
  • Oradea – Curtea de Arges – 485 km
  • Cluj-Napoca – Curtea de Arges – 345 km
  • Sibiu – Curtea de Arges – 180 km
  • Timisoara – Curtea de Arges – 485 km
  • Brasov – Curtea de Arges – 162 km
  • Bucuresti – Curtea de Arges – 150 km
  • Iasi – Curtea de Arges – 470 km.

“Biserica este o corabie, iar crestinii care merg la Sfanta Biserica si intra in ea sunt izbaviti din furtuna pacatelor. “Sfantul Nicodim

Sursa: www.deweekend.ro

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?Results

News

You are here: Atracţii turistice Manastirea Curtea de Arges – judetul Arges