Coloanele de bazalt de la Detunata. Rezervatia Dealul cu Melci

E-mail Print PDF
There are no translations available.

                   Coloanele de bazalt de la Detunata. Rezervatia  Dealul cu Melci

Eruptii vulcanice pe teritoriul Romaniei sunt cunoscute mai ales pe rama vestica a Carpatilor Orientali, dar acestea s-au produs si in alte zone, asa se face ca in comuna Bucium, judetul Alba in Muntii Apuseni gasim Coloanele de bazalt de la Detunata.

Apar in peisaj precum niste uriasi arbori pusi de straja  Tarii Motilor.

Situate in Muntii Metaliferi la contactul cu Muntii Trascaului, cele doua Detunate – Detunata Goala si Detunata Flocoasa, ocupa un spatiu de 24, respectiv 5 ha, suprafata constituind o rezervatie geologica si peisagistica de mare interes.

Coloanele de bazalt poarta aceste denumiri deoarece Detunata Goala este lipsita de vegetatie pe partea superioara, in timp ce a doua prezinta la partea superioara o padure deasa de molid.

Coloanele de bazalt de la Detunata reprezinta resturi ale unor vulcani de varsta neogena. Lava in procesul de solidificare a luat forme ciudate de coloane asezate vertical precum tuburile unei orgi din bisericile gotice, dar si in forme curbate sau asezate orizontal. Detunata Goala si-a pastrat mai bine coloanele de bazalt, la baza acesteia formandu-se grohotisuri alcatuite din bazalte. Atunci cand traversezi aceste grohotisuri simti o racoare ce isi are originea in ghetarul aflat sub grohotis.

Ajuns pe crestele Detunatelor, in fata ochilor ti se desfasoara o superba panorama, in departare observandu-se Muntele Gaina ori Muntele Mare.

Detunatele sunt situate in comuna Bucium Sasa, la 70 km de Alba Iulia si doar 3 km de orasul Abrud.

Rezervatia fosilifera Dealul cu Melci este situata la confluenta Ariesului Mic cu paraul Slatina si se intinde pe o suprafata de 4,3 ha, reprezentand o rezervatie paleontologica de interes stiintific prin diversitatea si numarul speciilor de animale. Aici predomina ca specie fosila melcul Acteonella Gigantea.

Ajunsi in Tara Motilor puteti ajunge la Dealul cu Melci, rezervatie aflata la 15 km de orasul Campeni in comuna Vidra, sat Nemesi.

Autor: Marian Vilceloiu

Rezervare

You are here: Atracţii turistice Coloanele de bazalt de la Detunata. Rezervatia Dealul cu Melci