Cascadele Beusnitei, un fenomen unic

E-mail Print PDF
There are no translations available.

 

Cascadele Beusnitei, un fenomen unic

Parca ar fi o imbratisare. Nu-ti dai seama daca muntele le stringe in bratele pline de muschi sau ele, minunatele fragile, se lipesc de muschii muntelui.

Cascadele au luat nastere prin actiunea apei timp de milenii in solul calcaros. Calcarul dizolvat de apa a fost depus straturi-straturi de-a lungul cursului Raului Beu, formand tuful calcaros, roca moale si permeabila ce a permis modelarea a nenumarate forme, mini-baraje, ochiuri de apa si cascade succesive. Succesiunea cascadelor de pe Raul Beu, in amonte de Lacul Ochiul Beiului, formeaza Cascadele Beusnitei.

Minunatia se afla la imbinarea laturilor sudice ale muntilor Aninei si cea nordica a muntilor Locvei. Cu varfuri plesuve si nu prea inalti, pentru ca rareori culmile lor trec de 1.200 de metri, muntii ofera o imagine splendida a ceea ce inseamna lupta in timp dintre apa, aer si calcar. Fiecare a dat cate putin, fiecare a castigat cate putin, iar rezultatul sunt formele carstice care-l uimesc pe cel care ajunge in Valea Beului.

Prima cascada are o inaltime de aproximativ 15 m si este acoperita cu muschi. In tuful calcaros din baza s-au format mai multe caverne. Urcand cateva trepte in stanga cascadei si urmand poteca, se ajunge la a doua cascada, mai mica, dar mai dezvoltata in latime. Dupa inca un urcus pe poteca, intalnim si cea de-a treia cascada, cea mai salbatica.

Cascadele Beusnitei sunt un fenomen unic, un adevarat monument al naturii si un obiectiv de insemnata valoare turistica, geologica si peisagistica.

Autor: Larisa Bracea

Pentru a citi si despre Cascada Lolaia din Retezat, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?units found.

News

You are here: Atracţii turistice Cascadele Beusnitei, un fenomen unic