Biserica Neagra din Brasov

E-mail Print PDF
There are no translations available.

 

Biserica Neagra din Brasov

Cum? Ai aproape un astfel de monument istoric si tu nu i-ai trecut niciodata pragul? Vorbim despre cea mai mare biserica gotica din Transilvania! Simbloul orasului Brasov e considerat de unii istorici drept cel mai mare edificiu intre Viena si Istanbul, adaposteste una dintre cele mai impresionante orgi din Europa, dar si o valoroasa colectie de covoare vechi din Asia Mica. E Biserica Neagra.

Constructia sa a inceput in jurul anului 1380, fiind initial numita „Biserica Sfanta Maria”, dar in timpul invaziei turcesti a fost distrusa, astfel ca lucrarile s-au finalizat abia in 1477. Dimensiunile sale sunt de-a dreptul impresionante: 90 de metri lungime, inaltimea turnului atinge 65 de metri, iar clopotul din interior este considerat cel mai mare din tara, cantarind 6,3 tone.

Denumirea "Biserica Neagra" vine de la un incendiu din 1689 care a distrus-o partial si i-a innegrit peretii, exteriorul ramanand astfel mult timp, renovarea sa durand aproximativ 100 de ani. Orga bisericii, construita intre anii 1836-1839, este renumita pentru sonoritatea ei, concertele organizate aici fiind un adevarat balsam pentru auz si suflet. Colectia de covoare vechi provenite din Brussa, Usak si Ghiordes din Asia Mica, datate secolele XVII-XVIII , a fost constituita, in timp, din donatiile breslelor mestesugarilor din oras, negustorilor si locuitorilor. Mobilierul si obiectele de cult vor ramane cu siguranta si ele la loc de cinste in mintea vizitatorului. Interiorul bisericii din Brasov mai adaposteste o serie de statui, dintre care cea mai veche este cea a Sfantului Ioan Botezatorul. Altele ii reprezinta pe Sfantul Iacob Pelerinul, Fecioara Maria, Pavel, Luca si Sebastian. Intre toate acestea, se afla si o statuie atipica, un copil care sta parca sa cada. Deasupra ei pluteste si o legenda potrivit careia in momentul in care se construia Biserica, un mester a devenit invidios pe un ucenic foarte talentat si l-a ucis impingandu-l de pe cornisa; in memoria lui, ceilalti ucenici au ridicat statuia.

Ca multe alte monumente istorice, si Biserica Neagra a fost supusa lucrarilor de intretinere si renovare, insa acestea nu i-au afectat deloc frumusetea, mai mult, au contribuit la desavarsirea acestei opere care domina si in prezent Brasovul.

Autor: Diana Petrut

Pentru a cauta cazare in Brasov, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

You are here: Atracţii turistice Biserica Neagra din Brasov