Miniatura salbatica la margine de sosea

E-mail Print PDF
There are no translations available.

 

Miniatura salbatica la margine de sosea

Ce invitatie mai buna la explorare poti primi, decat sa afli de niste chei mici, salbatice, cu cascade, chiar in aproapierea unei sosele: soseaua de pe Valea Ariesului, la 16 km de Turda.

Desi in gura civilizatiei, cheile sunt destul de dificil de gasit. Este vorba despre Cheile Borzesti, formate de paraul cu acelasi nume, in calcarele in care s-au format si Cheile Turzii.

Intrarea in chei se face prin aval, dupa ce lasam masina in parcarea de la Cabana Buru. De acolo, coboram pana la firul apei care vine din munte si se varsa in Aries si interceptam poteca de pe malul paraului. Trecem prin zona de lunca, apoi versantii se apropie si trebuie sa pasim cu grija peste pietrele din apa.

Drumul este blocat de prima cascada, inalta de 8 metri, care se depaseste prin partea dreapta, urcand pe peretele stancos. Apoi urmeaza partea cea mai salbatica a cheilor, unde viiturile mari de primavara au transportat de sus, din munte, trunchiuri imense si bolovani. Trecem cu grija de fiecare obstacol si ajungem din nou la ananghie.

Versantii sunt aproape verticali si foarte apropiati, nelasand loc intre ei decat pentru apa paraului, fara nicio poteca, fara niciun bolovan. Traseul nu ne lasa multe optiuni: ori prin apa, ori pe peretele drept, cu riscul de a face o baie. Se poate totusi trece pe partea dreapta, fara sa ne udam si ajungem la cea de-a doua cadere de apa. Paraul se desparte in doua suvoaie, formand doua cascade paralele, inalte de 4 metri, care se depasesc prin partea stanga.

Traseul dificil s-a incheiat, dar defileul continua si ne conduce prin pajisti cu iarba si cu flori si la inca doua cascade mai mici. In orice moment putem urca la drumul forestier care ne aduce inapoi la masina.

Cheile Borzesti sunt o zona frumoasa, care ofera senzatia de prim explorator prin salbaticia lor, dar si o legatura intima cu natura prin dimensiunile lor reduse.

Autor: Larisa Bracea

Pentru a citi mai multe si despre Cheile Turzii, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?Results

News

You are here: Atracţii turistice Miniatura salbatica la margine de sosea