Stejarul lui Avram Iancu, mandria Blajului de peste 600 de ani

E-mail Print PDF
There are no translations available.

 

Stejarul lui Avram Iancu, mandria Blajului de peste 600 de ani

In municipiul Blaj, judetul Alba, intr-un parc ce poarta numele lui Avram Iancu, exista si astazi un stejar urias, langa care o tablita de marmura anunta: "Stejarul lui Avram Iancu. Monument al naturii datand de peste 600 ani". 

Arborele este numit "Stejarul lui Avram Iancu" in amintirea celor 6.000 de moti participanti la adunarile din mai si septembrie 1848 de la Blaj. Dupa Revolutia de la 1848, Craiul muntilor doinea uneori din fluier cantece de jale la umbra acestui batran copac, martor al unor insemnate evenimente istorice. 

Tot aici, in luna mai 1688, generalul Anton Caraffa dusese tratative cu Mihail Apafi I in vederea incorporarii Transilvaniei la Imperiul Habsburgic. 

Mandria orasului Blaj

Stejarul lui Avram Iancu
este un copac falnic cu o circumferinta de peste 6 metri. Fara indoiala, maretul arbore isi datoreaza impresionanta varsta de 6 secole faptului ca in apropierea sa se afla un izvor si un mic lac.

Stejarul a scapat nevatamat si datorita amplasarii sale in curtea unui fost castel medieval. Blajul s-a mandrit dintotdeauna cu el, astfel ca, prin 1970, il infatisa intr-o fotografie tip carte postala.  

Parcul Avram Iancu a intrat recent intr-un proces de renovare, iar autoritatile anuntau ca au in vedere si o mai buna punere in valoare a Stejarului lui Avram Iancu.

Pentru a cauta cazare in judetul Alba, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?Results

News

You are here: Atracţii turistice Stejarul lui Avram Iancu, mandria Blajului de peste 600 de ani