Morile de apa de la Rudaria, fenomen tehnic incremenit in timp

E-mail Print PDF
There are no translations available.

 

Morile de apa de la Rudaria, fenomen tehnic incremenit in timp

Pe "raul de fier", se afla satul cu cele mai multe mori de apa din sudul Europei, 22 la numar, ramase active pana in prezent.

Minunatul loc, incremenit in timp, apartine de comuna Eftimie Murgu, cunoscuta si ca Rudaria, dupa vechea denumire. Aceasta se gaseste la numai cativa kilometri de Bozovici.

Notorietatea localitatii o da Rezervatia Mulinologica, aflaat pe raul Rudaria.

Pana in anul 1955 functionau cu spor 35 de mori de apa, insa 13 dintre ele au fost rostogolite in inundatiile din acelasi an.

Aceste mori, care astazi formeaza Rezervatia Mulinologica de la Rudaria, fascineaza prin spectacolul cascadelor, imbinat cu zgomotul rotilor ce mesteca neobosite apa.

Morile sunt ale oamenilor din sat, insa au fost introduse si in patrimoniul national si se afla sub atenta supraveghere a Muzeului „Astra” din Sibiu, care a ajutat si la restaurari.

Cu totii au avut grija de morile ramase si au construit tot felul de canale pe care e directionata apa catre rotile instalatiilor. Toate morile sunt protejate de cate o stanca masiva si sunt functionale.

La una dintre ele, pentru a se redirectiona apa, s-a sapat un tunel prin munte, inalt de doi metri, lat de unu si jumatate si lung de aproape 30. Intreaga munca s-a facut numai cu dalta si ciocanul.

Morile de apa inglobeaza un sistem hidraulic, ce isi gaseste specificul in folosirea ciuturii.

Fenomenul tehnic de la Rudaria, cu pitorescul si nostalgia pe care le aduce, reprezinta unul dintre cele mai atractive obiective turistice ale zonei.

Pentru a citi si despre alte rezervatii de la noi din tara, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?Results

News

You are here: Atracţii turistice Morile de apa de la Rudaria, fenomen tehnic incremenit in timp