Mânăstirea Dintr-un Lemn

E-mail Print PDF
There are no translations available.

Manastirea dintr-un lemn

Manastirea Dintr-un Lemn este un asezamant monahal din comuna Francesti, judetul Valcea, la aproximativ 25 de kilometri sud de municipiul Ramnicu Vâacea si 5 km de oraşul Babeni, Valcea.

Cea mai veche marturie despre aparitia manastirii intr-un tinut de un farmec deosebit, la margine de padure seculara cu stejari asemeni, ne vine din insemnarile calatorului pe meleagurile Tarilor Romane, diaconul arab crestin Paul de Alep. Acesta, pe la 1653-1658, insotind pe Patriarhul Macarie al Antohiei, sustine ca un calugar a gasit intr-o scorbură a unui stejar secular icoana Maicii Domnului. Mai spune ca acesta aude o voce care l-a indemnat sa construiasca in acel loc o biserica din acel stejar secular.

O alta marturie scrisa existenta de la 29 iulie 1745 a mitropolitului Neofit Cretanul, spune ca "un cioban cu numele de Radu, in timpul domniei lui Alexandru Voda (1568-1577) a visat Icoana Maicii Domnului, despre care aminteste Paul de Alep si, taind stejarul in care a fost gasita icoana, a facut din lemnul ei o bisericuta  numită din aceasta pricina "Dintr-un lemn".

Bisericuta din lemn este lucrata din barne groase, incheiate in coada de randunica. Are o forma dreptunchiulara, cu absida altarului decrosata, cu o lungime totala de 13 m, latime de 5,50 m si o inaltime de aproximativ 4 m. Este inconjurata la exterior de un brau in torsada, sapat in grosimea lemnului, cu un pridvor deschis, fara turla. (

Dupa restaurarea din 1938-1940 acest ansamblu monahal a devenit în mod simbolic altar de închinare pentru aviatori şi marinari.

Articol realizat de Doina David

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?Results

News

You are here: Atracţii turistice Mânăstirea Dintr-un Lemn