Valea Ariesului la Salciua - Poarta Zmeilor

E-mail Print PDF

 

Salciua - Pestera Zmeilor - Valea Ariesului
 

Salciua, una dintre cele mai frumoase localitati de pe Aries, este asezata intr-o depresiune formata prin largirea vaii Ariesului, in rocile moi de flis cretacic.  Aici suntem la contactul dintre Muntii Trascaului la est, Muntele Mare la nord si Muntii Metaliferi in sud.

Accesul in localitate se face folosind DN 75 Campeni-Salciua-Turda. Salciua este una din localitatile tipice motesti, cu traditii si port bine pastrate, fiind una din cele mai vechi asezari ale Apusenilor, aici intalnindu-se case avand acoperisul in pante pronuntate. Satul este cunoscut si pentru targurile sale de animale, la 8 mai in sat avand  loc Targul Oilor. In apropiere peisajul este dominat de abruptul spectaculos al Bedeleului, ce se ridica  cu 800 m deasupra  depresiunii.

Pornim din Salciua, coborand pe raul Salciuta pana la confluenta cu Ariesul, unde avem parte de un peisaj deosebit, Insotind pe dreapta Ariesul, ni se descopera un alt peisaj deosebit, deasupra depresiunii inchise de Muntele Mare si Metaliferi. Traversam apele involburate ale Vaii Morilor si ajungem intr-o zona de ingustare, cu aspect de chei sapate in calcarele  Masivului Bedeleu. La putina vreme avem in fata casele risipite ale catunului Sub Piatra.

De aici se infatiseaza in fata noastra gura pesterii Huda lui Papara situata pe versantul de nord al Muntelui Bulz. La intrarea in pestera s-a amenajat o pasarela. Din Salciua si pana la obarsia paraului Valea Morilor unde se gaseste pestera avem marcajul cu cruce albastra, ce se parcurge in aproximativ doua ore. Prin pestera strabate raul Valea Morilor, un curs subteran cu diverse repezisuri ce face pestera accesibila doar cu barci pneumatice.

De la pestera, in doua ore  urcam masivul calcaros al Bedeleului, cu forme calcaroase, o multime de doline si campuri de lapiezuri, iar dupa 4 km suntem la pestera Poarta Zmeilor de sub varful Bedeleu (1227 m). Pestera Poarta Zmeilor, cu un nume ce vine  parca din poveste, este situata la 1100 m, lunga de 125 m, cu numeroase stalactite si stalagmite. De langa pestera ne apare o priveliste incantatoare asupra vaii Ariesului. De aici in jumatate de ora ajungem in varful Bedeleu, apoi inspre varful Ciresu coboram pana in defileul Ariesului.

Pornim  din centrul comunei Salciua, de-a lungul soselei  avand in fata Masivul Bedeleu, iar in dreapta gura de varsare a  Vaii Morilor. Dupa doua ore si cinci kilometri intram in defileul Ariesului, sapat in conglomerate. Indreptandu-ne spre nord, dupa un kilometru admiram incantatoarea priveliste ce este data de Cascada Sipote. Aici apa se desface in suvoaie subtiri ce se agata de stanca alba a muntelui.

Frumusetea tulburatoare a acestui colt al Apusenilor lasa impresii dintre cele mai vii celor care strabat aceste tinutri de piatra si legende.

Articol realizat de Marian Vilceloiu

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?Results

News

You are here: Atracţii turistice Valea Ariesului la Salciua - Poarta Zmeilor