Moldovita kolostor

Moldovita

 

Épìtési év: 1532

Épìtette:  Petru Rares uralkodó

Helyiség: Vatra Moldovitet, Suceava megye

Összefoglaló: A “Buna Vestire” templom legfontosabb jellemzője a három boltìves előcsarnok a nyugati homlokzaton. Az összes buovinai kolostor között itt maradt fent a legjobb állapotban a külső festések.

Alexandru cel Bun épìtette a XV században az első kolostort Moldovitan, az ugyanazt a nevet viselő folyó partján. A kivállasztott hely távolra esett a falvaktól, az erdő közepén. Az első templomból csak az alapnak a maradványai maradtak fenn. Ezeket nagy kőtömbökből építették, akár csak a többi templom esetében, amelyet Moldva létezásánek első századában, mint például a Probota és a Humor, a Moldovitat újraépítette Petru Rares. Az új templomot 1532-ben egy új helyen újraépítették pár méterrel feljebb a folyótól.

A templomot 1537-ben lefestetették úgy a belsejét mint a külsejét. 1607-ben  Efrem püspök elhatérozta, hogy erősístsék meg a jelenlegi épületet 3 toronnyal. A bejáratnál és a délkeleti sarkon levő négyzet alakuak, az északkeleti saroknál levő pedig kerek. A kapu boltozatát kőbe vésett rozetták díszittik. A templom északnyugati részén található egy két emeletes épület. Jelenleg ez az épület a kolostor múzeuma. A gyüjtemény hímzett dolgokat, liturgikus könyveket, arheológiai leleteket és Petru Rares székét tartalmazza.

 

Fotógaléria

Moldovita kolostor / 1Moldovita kolostor / 2Moldovita kolostor / 3

 

Rezervare

Aktuális oldal: Bukovinai kolostorok Moldovita kolostor