Manastirea Moldovita

Manastirea

 

Anul construcţiei: 1532
Construită de: Domnitorul Petru Rareş
Locaţia: Vatra Moldoviţei, judeţul Suceava
Sumar: Cea mai importantă caracteristică a Bisericii „Buna Vestire” este exonartexul cu cele trei bolţi în faţada vestică. Dintre toate bisericile bucovinene, picturile exterioare de aici s-au pastrat cel mai bine.

Alexandru cel Bun a construit prima mănăstire în Moldoviţa pe malurile râului cu acelaşi nume, la începutul secolului al XV-lea. Locul ales era departe de sate, în mijlocul pădurii.
Doar ruine ale pietrelor de la bază rămân din prima biserică. Aceasta a fost zidită din mari blocuri de piatră,  Ca şi în cazul altor mănăstiri construite în timpul primului veac al existenţei Moldovei, cum ar fi Probota şi Humor, Moldoviţa a fost fondată din nou de Petru Rareş. Noua biserică a fost ridicată în 1532, într-un alt loc, la câteva sute de metri mai sus de râu.

Biserica a fost pictată în 1537, atât în interior, cât şi în exterior. În 1607 Episcopul de Rădăuţi Efrem a decis construirea solidă a incintei cu trei turnuri. Cel de la intrare şi cel din colţul sud-estic sunt pătrate, dar cel din colţul nord-estic este rotund. Bolta porţii este decorată cu rozete sculptate în piatră. În partea nord-vestică a bisericii se află o clădire de două etaje, fosta clisiarniţă sau vistierie. Actualmente clădirea este muzeul mănăstirii. Colecţia include broderii, cărţi liturgice, descoperiri arheologice şi scaunul lui Petru Rareş.

 

Galerie foto

Manastirea Moldovita / 1Manastirea Moldovita / 2Manastirea Moldovita / 3

 

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Mănăstiri din Bucovina Manastirea Moldovita