Arbore kolostor

Arbore

 

Épìtési év: 1503

Épìtette: Luca Arbore

Helyiség: Arbore, Suceava megye

Összefoglaló: Nem ismert a festmények származási ideje. Egy a templom belsejében talált ìrásos emlékműven olvasható az, hogy Dragoş, a Iasi-I Coman pap fia 1541-ben kifestette a templomot, Anna, Luca Arbore unkája kérésére. Általásnosan úgy van elfogadva, hogy ez a külső és a belső festménye keletkezési dátuma.

Arbore Ştefan cel Mare udvarának legfontosabb bojérjai közé tartozott. Politikai nézetei miatt eltávolìtották Stefanita vajdától, és 1523-ban pedig lefejezték.

Egyes kutatók szerint az 1541-es év csak a kései változásokra vonatkozik. Kivételes képpen minden homlokzata sima. A temploma  lehető legkissebb máreteket ölti: csak három terme. Magass teteje van, több szintje van és a szélei le vannna kerekìtve. Egyes kutatók szerint a temlomot rögtön azután festettk ki miután megépìtették és az 1541-es év csak a késöbbi változásokra vonatozik.

Épìtészeti szempontból a templom, a Dobrovăţ-val és a  Reuseni-vel együtt képezik azon templomok csoportját, amelyek Ştefan cel Mare uralmának a végét jelőlik. Tehát a templom az úgy nevezett vegyes-stìlushoz tartozik. Jellegzetes a nyugati homlokzata.

A déli homlokzat eléggé jó állapotban fenntmaradt. A templom bejárati ajtajának bal felén található Szűz Mária bizánci himnusza. Lenntebb található a tipikus moldvai szcenárió- Konstantinápoly – amelyet azon célból festettek, hogy felelevenìtsék Mária vádelmát a török inázióval szemben. Ez az utolsó alkalom mikor azt a jelenetet egy templom külsejére festették.

 

Fotógaléria

Arbore kolostor / 1Arbore kolostor / 2Arbore kolostor / 3

 

Rezervare

Aktuális oldal: Bukovinai kolostorok Arbore kolostor