Hartă interactivă: bisericile de piatră din Țara Hațegului

Email Imprimare PDF

Hartă interactivă: bisericile de piatră din Țara Hațegului

Nu sunt celebre pe plan internațional ca mănăstirile din nordul Bucovinei. Nu sunt nici măcar fortificate, ca bisericile sașilor sin sudul Transilvaniei. Și totuși, constituie, potrivit istoricilor, cel mai important grup de monumente medievale românești. Vorbim despre bisericile de piatră din Țara Hațegului.

Înainte de toate, trebuie știut că un traseu cum este cel pe care îl propunem mai jos de fapt nu există – nu este semnalizat, amenajat și cu atât mai puțin mediatizat, așa că va trebui să îl faceți pe cont propriu. Luați în considerare o zi – două pentru parcurgerea lui, cu mașina.

Stresângeorgiu: Micuța biserică „Sfântul Gheorghe” se află astăzi în hotarul orașului Călan. De pe DN 66 urmați indicatorul spre Călan și, în intersecția din centrul localității, faceți dreapta. După câteva sute de metri va apărea, pe stânga micuța biserică albă, de piatră. Vă aflați în fața celei mai vechi biserici românești aflată încă în picioare! Specialiştii au stabilit că prima biserică, una de lemn, a apărut înainte de anul 1150, ea fiind succedată, pe acelaşi amplasament, de cea de zid. Ca să intrați înăuntru, trebuie să sunați la numărul afișat pe ușă.

Strei. Vă întoarceți pe DN 66 și continuați drumul spre orașul Hațeg. După doi kilometri se află localitatea Strei, aflată tot în administrarea orașului Călan. Din șoseaua națională se desprinde un drum la dreapta, care duce la biserica „Adormirea Maicii Domnului”. Până recent, cheia de la biserică se găsea la ultima casă pe dreapta, în drum spre biserică. Din vara acestui an însă, „păstrătoarea cheii” s-a pensionat, dar preotul parohiei locale a promis că va afișa un număr de contact al persoanei la care se află cheia. Biserica din Strei se înscrie şi ea printre cele mai vechi biserici din ţară, datând din anii 1200, şi păstrează o veche pictură, din a doua jumătate a secolului XIV.

Pentru informații despre unități de cazare din țară accesați această secțiune a site-ului nostru

Citește mai mult...

Sursa: www.cluj.travel

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Ştiri Hartă interactivă: bisericile de piatră din Țara Hațegului