Cum vor fi salvati delfinii din Marea Neagra

Email Imprimare PDF

 

Cum vor fi salvati delfinii din Marea Neagra

O organizatie non-guvernamentala incearca sa salveze delfinii din litoralul romanesc prin amplasarea pe plasele de pescuit a unor dispozitive speciale, menite sa alunge mamiferele marine. Cinci pescarii vor primi gratuit aceste dispozitive.

In ultima perioada, au fost semnalate tot mai multe cazuri de delfini gasiti fara viata pe plajele de la Marea Neagra. Numai de la inceputul lunii mai si pana acum, 80 de delfini au fost gasiti morti. In unele cazuri, acestia erau vii cand au esuat, insa au murit la scurt timp.

Pentru a evita incidente similara, ONG Mare Nostrum vrea sa amplaseze 50 de dispozitive acustice pe plasele de pescuit.

Cum functioneaza

Potrivit reprezentantilor Mare Nostrum, dispozitivile emit unde sonore insesizabile de catre oameni, dar care au rolul de a-i tine pe delfini la distanta.  

“Dispozitivele pot fi instalate pe toate tipurile de setci folosite, in pescuitul marin (setci fixe si in deriva) si sunt proiectate, pentru a tine la distanta delfinii de uneltele de pescuit. Acestea emit semnale ultrasonice, in frecventa 5 – 160 kHz si au o durata de valabilitate intre 2 si 4 ani. Ele se monteaza pe plase, impreuna cu 2 flotori, care sa le poată susţina greutatea, in apa, si au capacitatea de a acoperi o suprafata de 200 de metri de plasa. Se pot folosi pentru adancimi ale apei de pana la 200 de metri”, se arata pe site-ul organizatiei non profit.

Dispozitive oferite gratuit

Initiativa ONG-ului face parte din proiectul „Imbunatatirea starii de conservare a biodiversitatii marine, din zona costiera romaneasca, in special a delfinilor”, demarat in noiembrie 2009.

Dispozitivele speciale pentru salvarea delfinilor din Marea Neagra vor fi oferite gratuit primelor cinci pescarii, mai anunta ONG-ul Mare Nostrum.

Pentru a citi mai multe despre statiunile de la Marea Neagra, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?Rezultate
Sunteţi aici: Ştiri Cum vor fi salvati delfinii din Marea Neagra