Castele

Nincs kep

A keresdi Bethlen várkastély

A keresdi Bethlen várkastély az egyik legszebb Erdélyi reneszánsz stílusban épült kastélynak tekinthető. A XIV és XVII-ik századok között épült, egy erősített nemesi rezidencia volt. A sarkok bástyákkal és kör alakú bejárati torony, Turnul Arcasilor nevű. A várhoz tartozik egy félkör alakú loggia, íves nyílásokkal.

 
Nincs kep

Rónaszéki Apaffy kastély

Apaffy kastély Rónaszék faluban található, Máramaros megyében, állítólag 1353 körül épült, a sóbányák létezése miatt a kastélyt királyi területnek tekintették.A kastély szerepe az volt, hogy vedelmet biztosítson a bányászok számára veszély esetén.  1539 javítási munkálatokat végeztek és a kastély erősítésénél dolgoztak, hogy ellen tudjon állni  a lehetséges támadásoknak.

 
Nincs kep

Az Erzsébetvárosi Apaffy kastély

Az Erzsébetvárosi Apaffy kastély 20 km-re keletre Medgyestől található, Kistövisen. Feudális kastély, vár alakú, építettek a XVI-ik században épült reneszánsz stílusban, Gregory Apaffy épitette, Doboka prefektusa, amely 1552-ben megvásárolta az összes birtokokat Erzsébetvárosból. 1562-ben megtámadták a székely felkelés folyamán. A támadást követően, a kastély jelentős károkat szenvedett, és szükség újjáépítése és megerősítése bástyákkal.

 
Nincs kep

Bonchidai Bánffy kastély

Bonchidai Bánffy kastély, Kolozs megye, Bánffy család épitette , akik a Luxemburgi Zsigmond királytól kapták a területett, 1387-ben. A vár építés kezdte valószínűleg 1437-ben volt, amikor a báró által Albert király engedélyt kapot, hogy egy kastélyt épithessen. 1543-ban a munkálatokat befejezték , de az első írásos feljegyzés a XVII-ik századból származik, különösen 1680-ból, amikor egy katonai jelentés jelzi, hogy létezik egy körülvevő erődítmény rendszer.

 
Nincs kep

Borsai Bánffy kastély

Borsai Bánffy kastély a XIX-ik században épült eklektikus stílusban, neobarokk és klasszicista elemekkel. 1957-tol krónikus elmegyógyintézete alakitották , majd 2003-ban csatlakozott a Kolozsvári Megyei Tanácsközösseg Örökségéhez. A kastély négyszögletes, és a délnyugati sarokban a földszintet, az elso emeletet és a tető szerkezetét egy négyszögletes torony köti össze . A kastély bejárata egy neoklasszikus kapu amely 5 dór oszloppal van körülvéve, ezek az emeleti terasz fentartására is szolgálnak.A homlokzatok barokk stílusban voltak kidolgozva és az emelet ablakai díszes dekorációval vannak ellátva. A kiskapun keresztul az elöszoba és földszinti szobákhoz lehet hozzáférni. A torony meghaladja a tetőszerkezet magasságát, az útolsó szint ablakai keskenyek és ives alakzatuak a felső felén. A földszinten, az előszobában eredeti fa butorzat található velencei tükrökkel kidíszitve.

 
Nincs kep

Válaszúti Bánffy kastély

Válaszúti Bánffy kastély, Bonchida, Kolozs megyében található, a XVIII-ik században épült eklektikus stílusban. A kastély szerepel a Történelmi Műemlékek listában, Kolozs megyében, a Román Kulturális Minisztérium által készített , 2004-ben. A Bánffy család krónikák szerint, a vár épült 1809-ben, egy nyári rezidencia helyett és lakta Bánffy Ádám báró . A kastély 1967-2007 működöt mint egy iskola sajátos nevelési igényű gyermekek számára.

 
Nincs kep

Bánlaki kastély

Bánlaki kastély, Temes megyében található, épült 1793-ban a gróf Karátsonyi Lázár által, a tizenkilencedik század elején és a huszadik század első éveiben, sorrá kelült. az épület és a park díszítése. A kastély kárt szenvedett az első világháború után, és még inkább 1948-1989 évek között . 1935-ben Karátsonyi-Keglevich Imre gróf eladta a kastélyt és a parkot , Erzsébet Görögország volt királynöjének , Károly II király testvére. Ez felújítja az egész komplexumot. A királynö és az alkalmazottak távozása után, a park szobrait el rongáltak, az archívumot és a könyvtárt el égették.

 
Nincs kep

Élesdi Bathyányi kastély

Élesdi Bathyányi kastély, Bathyány József gróf épitette a XIX-ik század elején barokk stílusban. Ő, Mária Teréziatól kapotta a területet, 1779-ben . Mária Terézia adományozott birtokokat Élesdnek és Bethlen, Zichy,  Richter és Jacob családoknak. Az aktuális kastély kórház ként működik.

 
Nincs kep

Gyekei Béldy kastély

Gyekei Béldy kastély szerepel a Történelmi Műemlékek listában 2004-ből.  Ákos Béldy építtette a XIX-ik században. Kolozs megye prefektusa rang megszerzése után Gyekében költözött, 1888 és 1905 között . Kerekes Mária, Béldy család utódja, visszaigényelte a kastélyt.

 
Nincs kep

Zsibói Béldy kastély

Zsibói Béldy kastély, egy gyönyörű tölgyerdőben található , mintegy 3 km-re a városközponttól, épült a XX-ik század elején, nemesi Béldy salád épitette.A kastélyt mintegy 4,5 ha. park veszi körül, az államosítás után a vár már több szerepet töltött be.Zsibói korházi kerület központja, Zsibói nyugdíjas otthon, és jelenleg Foglalkozási Terápia Integrációs Központ, a vár és a környező park remek hely a betegek kezelésére.

 

Rezervare

Aktuális oldal: Várak és kastélyok Kastélyok