Parcuri naturale

Nincs kep

Hemeiusi Arborétum

A Hemeiusi Arborétum, Hemeiusi településen található, része a Beszterce folyó vízgyűjtőnek. Hemeiusi Park a tizenkilencedik század (1880) vége felé jött létre, területe 50 hektár, területén több mint 1300 faj fák és cserjék találhatóak, ebből a szempontból a legkülönbözőbb erdőterület Moldvábol. A kutató csapatnak köszönhetöen, ma a park jól karbantartott a biológia szempontjából.

 

 

 
Nincs kep

Nyugati havasok Természeti Park

Nyugati havasok Természeti Park, a Nyugati havasok központi észak-keleti részén található, Bihor hegyek déli részén és Vladeasa északi részén terül el.  Természetes parknak nevezték, a nagyon gazdag karsztos tája miatt. A legfontosabb ilyen típusú formációja: Piatra Altarului barlang, Valea Rea barlang, V5 kátyú (legmélyebb barlang az országban), Micula barlang, Zgurasti barlang (itt van a legnagyobb földalatti az országban)Pârâul Hodobanei barlang (a legelágazóbb barlang Romániában), Izbucul Tauz (legmélyebb víz alatti folyosó), Scărişoara Gleccser (legnagyobb földalatti gleccser az országban), Focul Viu gleccser, Onceasa barlang, Vartop gleccser, Humpleu-Poienita rendszer, Sighiştelul völgy (a legsűrűbb természetes üreg az országban), a medve barlang.

 
Nincs kep

A Balta Mica Braila természeti park

A Balta Mica Braila természeti park, Vadu Oii és Braila város között található. A Balta Mica Braila, fontos ökológiai értékek megőriz, Alsó-Duna fontos eleme, a Duna-delta Bioszféra Rezervátum mellett található. Ennek a terület nagy ornitológiai jelentősége van, mert a legfontosabb madárvonulás folyosón, az Alsó-Duna alsó medencében található. Itt megfigyelhetö számos madár, amelyek közül 169 nemzetközileg védett faj.

 
Nincs kep

Gradistea Muncelului-Cioclovina Természeti park

Gradistea Muncelului-Cioclovina Természeti park, a Sureanu hegyekben fekszik, egy 38.184 ha területen, országos jelentőségű védett terület. 2007 óta védett, a NATURA 2000 európai ökológiai hálózat UNESCO javaslatként. A park magában foglalja a hat legszebb természetvédelmi Hunedoara megyébenPonorâci-Cioclovina karszt komplex, Tecuri barlang, Șura Mare barlang, Crivadiei kulcsok, Ohaba-Ponor fosilier hely , Bolii hegy és barlang. A park területén található, a régészeti lelőhelyek  Sarmizegetusa Regia-bol, Costesti, Blidaru, Luncani Piatra Roșie, az UNESCO és hiteles néprajzi települések Luncanilor platformbol.

 
Nincs kep

Vas-kapu természeti park

A vas-kapu természeti park, kiterjedő területe mintegy 115665,8 hektár,  ez egyik legnagyobb természeti park Romániában, amely megalakult 18 természetvédelmiböl. Az ország dél-nyugati részén található, a Duna bal partján, Buzias és Gura Vaii városok között. A természeti park területébe bele esik a déli kiterjesztése a Banatului hegységnek és a Mehedinti hegység és egy része a Mehedinti fennsíknek. A parkban védett növényfajok találhatóak, amelyek közül a legfontosabbak: Hungarica Tulipa (tulipán kazánok), a Nagy Ciucaru lejtőin található, Ruscus aculeatus (tüske) ,Campanula crassipes (Harangvirág kazánok), Daphne laureola stb. Védett állat fajok: teknős, szarvas vipera, a farkas, a zöld gyík.

 
Nincs kep

Vanatori Neamt természeti park

Vanatori Neamt természeti park a Stanisoara hegyek keleti lejtőjén, Neamt megye északi részén található. A park területe 30 818 hektár, amelyből több mint 26.300 hektár erdő. Vanatori Neamt természeti park 1998-ban alakult, hogy megőrizzen egy bölény populációt - egy faj, amely már rég kihalt Romániában. A Park Igazgatóság fő célja, a biodiverzitás fenntartása a természetvédelmi, kulcsfontosságú ökoszisztémák és a park tájak megőrzése,  az első bölény csoport bocsátáshoz szükséges feltételek megteremtése, ökoturizmus fejlesztése és a régió természeti értékei előléptetése és a közösség bevonása az oktatás és a tudatosság programok révén, a park értékek megőrzésében.

 

Rezervare

Aktuális oldal: Rezervátumok Természeti parkok