Castelul din Banloc

Castelul

 

Castelul Banloc situat în localitatea Banloc, judeţul Timiş, a fost construit în anul 1793 de către contele Karátsonyi Lázár, urmând ca de la începutul secolului al XIX-lea şi până în primii ani ai secolului al XX-lea să fie decorate atât clădirea cât şi parcul. Castelul a fost devastat în urma primului război mondial, urmând să sufere daune şi mai accentuate între anii 1948-1989. Contele Karátsonyi-Keglevich Imre a vândut castelul şi parcul, în 1935, ex-reginei Elisabeta a Greciei, sora regelui Carol al II-lea al României. Aceasta renovează întregul complex, castelul cunoscând astfel o ultimă perioadă de glorie. După plecarea reginei şi alungarea angajaţilor, statuile parcului au fost vandalizate, arhiva şi biblioteca-arse.

Castelul a fost construit pe un plan în formă de “U”, având zidurile groase din cărămidă arsă, cu faţada principală orientată spre sud, iar spre nord cu două aripi formând o curte terasată. Cele două aripi prezintă multe elemente de decoraţiuni: ferestrele podului de formă barocă, altoreliefurile cu tematică bine definită încastrate în zidărie, feroneria şi lampadarele din fier forjat. Faţada castelului este încadrată de două porţi masive, oferind o combinaţie interesantă de elemente inspirate de antichitatea egipteană şi neogoticul englezesc.

La capătul aleii mărginite de pini(Pinus Nigra) se afla Poarta Andrássy sau Poarta leilor. Numele porţii şi aleii se datorează soţiei lui Karátsonyi, Andrássy Karolina, şi a fost adaptat de locuitorii comunei sub denumirea de „Drumul Andraşului”.

 

Galerie foto

Castelul din Banloc / 1Castelul din Banloc / 2

 

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Cetăţi şi castele Castele Castelul din Banloc