Salina Turda – oaza de liniste si tratament

E-mail Print PDF

 

 

    Chiar daca suntem clujeni, probabil putini dintre noi am vizitat Salina Turda, putini stim care este efectul benefic al aerului sarat asupra sanatatii.

   Zacamantul de la Turda, format acum 18 milioane de ani, este cunoscut inca din perioada romanilor, exploatarea sarii facandu-se in camere de 17-34 m adancime si 10-12 m latime si are o grosime de la 250 m la 1200 m cantarind 38 de milioane de tone.
   In Salina Turda, nu s-a folosit munca detinutilor pentru extragerea sarii, ci muncitori specializati in taierea acesteia, transportul la suprafata se facea de catre muncitori numiti famuli. Ocnele erau luminate cu lumanari si opaite cu seu. In salina, nu s-a folosit material explozibil si nici utilaje mecanice pentru taierea sarii.
   Salina Turda isi inceteaza activitatea in anul 1932. In timpul celui de-al II-lea razboi mondial, populatia orasului a folosit salina ca adapost antiaerian. In anul 1992, Salina Turda a fost inclusa in circuitul turistic.
   Trebuie sa stiti ca temperatura in salina este cuprinsa intre 10-12 grade C, iar umiditatea relativa de 80%, viteza de miscare a aerului in limitele 0,02-0,07m/sec. Toti acesti factori contribuie la ionizarea aerului la nivele moderate, lipsa bacteriilor patogene si contribuie la efectul curativ in afectiunile aparatului respirator.
   Salina Turda este compusa din sala putului de extractie - Mina Iosif - muzeu de arta contemporana, balcon - Mina Iosif, sala crivacului, sala putului de extractie - Mina Rudolf, sala de apel - Altarul - Scara Bogatilor, balcon - Mina Terezia,  Mina Rudolf, sala stationar - Mina Ghizela, Preabataj mina Ghizela, Plan inclinat - iesire spre Valea Sarata,  Mina Anton.
   Va doresc plimbare placuta si astept parerile voastre!
 

   Articol realizat de Nistor Lucia Mihaela

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?



Results

News

You are here: Home