Istoria Palatului Cantacuzino din Floresti

E-mail Print PDF
There are no translations available.

 

Istoria Palatului Cantacuzino din Floresti

Una dintre cele mai frumoase constructii din Romania, din pacate lasata in uitare, este palatul lui Grigore Cantacuzino (zis Nababul) din Floresti, judetul Prahova. Denumit si Micul Trianon, palatul este un monument istoric cu o legenda fascinanta.

Palatul a fost construit de Gheorghe Grigore Cantacuzino pentru nepoata sa, Alice, fata celui de-al treilea fiu al sau, Mihail Cantacuzino. Proiectul pentru aceasta contructie a fost inspirat din arhitectura palatului Micul Trianon, situat in gradina Palatului Versailles din Franta.

Scumpul Palat al Domnitei

Palatul Cantacuzino a fost construit din caramida, pe 3 nivele, si placat pe exterior cu travertin. La parter avea 15 incaperi si era cunoscut initial sub numele de Palatul Domnitei.

Materialele folosite la construirea acestui edificiu au fost unele extrem de pretioase pentru acea vreme. Pentru finisajele exterioare, spre exemplu, s-a folosit calcarul alb de Albesti, considerat atunci la fel de pretios precum marmura.

In fata Palatului Cantacuzino a fost amenajata si o piscina, a carei forma se poate distinge si astazi si unde pictorialele ar fi putut arata cu totul altfel daca ar fi fost intreaga.

Sanatoriu nefinalizat

Lucrarile la palat au inceput in 1911. Doi ani mai tarziu, acestea au fost sistate o data cu moartea lui Grigore Cantacuzino de pneumonie. Fiul Nababului a incuiat atunci palatul, astfel ca finisajele interioare nu au mai fost finalizate. A urmat apoi o degradare treptata a palatului.

Cele doua Razboaie Mondiale, precum si cutremurul din 1940 si-au pus amprenta pe palatul din Floresti. Alice Cantacuzino a reusit insa in 1945 sa treaca edificiul sub protectia Comisiunii Monumentelor Istorice.

Dupa nationalizare, proprietatea a fost preluata de stat. Comunistii au transformat-o intai intr-o unitate de dresaj canin. Dupa 1965, pe domeniu s-a infiintat un sanatoriu TBC.  

Dupa Revolutie, palatu din Florestil a fost retrocedat urmasilor Nababului, care l-au vandut in 2009 lui Radu Tudorache, primul consultant al Google in Romania.

Pentru a citi mai multe si despre alte castele din tara noastra, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?Results

News

You are here: Ştiri Istoria Palatului Cantacuzino din Floresti