Oazele Retezatului

E-mail Print PDF
There are no translations available.

 

Oazele Retezatului

Daca zbori deasupra golurilor alpine din Carpatii Meridionali, poti privi muntii drept in ochi: sunt taurile de un albastru mirat, lacurile suspendate intre creste. In urma cu 10.000 de ani, prin vaile aflate la peste 1.500 de metri se scurgeau lenes, dar implacabil, ghetarii.

In urma lor ramaneau jgheaburi largi, cu fundul plat, si morene, gramezi de stanci impinse de fruntea ghetarului. Din loc in loc, fluviul de gheata facea un popas, largind si adancind copaia de granit. Dupa incalzirea climei si topirea postglaciara, in caldari s-a acumulat apa din ploi, zapezi si izvoare.

S-au format astfel cele mai frumoase, mai limpezi si mai neintinate lacuri din tara noastra. Numeroase, daca le luam in considerare si pe cele foarte mici. Cam 30, daca le socotim pe cele mai insemnate.

Parcul National Retezat, care in iulie 2009 s-a calificat in semifinala Concursului International „Sapte minuni ale naturii lumii“, detine cele mai multe lacuri glaciare. Aici se afla Bucura, de 8,9 hectare, cel mai intins dintre ele; dar si campionul adancimii, Zanoaga, cu 29 de metri.

Despre aceste superlative ati aflat si din manualele de geografie. Alaturi de prietenii mei scufundatori si cercetatori din Clubul GESS, am avut curiozitatea de a vedea ce se afla si in adancul oazelor albastre. Impovarati, am transportat, facand mai multe drumuri, echipamentul greu, pana in campingul de la Bucura, unde ne-am facut baza.

Doi magari de la stana din apropiere ne-au dat un ajutor pretios, ducand buteliile si centurile de plumb. Incursiunile subacvatice nu au dezvaluit nimic senzational. Niciun „Nessie de Retezat“ n-a aparut in adancul Zanoagei; niciun tezaur dacic pe fundul Bucurei (cum, de altfel, se zvonea).

Dar am descoperit ca fiecare lac are personalitatea lui, legata de rocile, vegetatia si vietuitoarele cu care convietuieste. Taul Gemenele este un colt de rai. Razbind pe poteca taiata prin canionul jepilor, printre flori si balarii mai inalte ca omul, ajungi la tarmul ascuns sub ierburi luxuriante.

Aici, apele au o stralucire de argint, din cauza nisipului bogat in mica alba spalata din granit. Si tot argintii sunt in lumina razelor irizatiile care tremura deasupra lacului, ca intr-o magie. Sunt roiuri de fluturi, de libelule, popoare intregi de alte insecte.

La 3-4 metri adancime, apele devin de un verde intunecos, imprimat de vegetatia din care, ici-colo, mijesc epavele unor arbori scufundati cine stie cand. Dam chiar de resturile unui Pinus cembra, un conifer relict al timpurilor glaciare.

Aflat la numai 1.800 de metri altitudine, bine adapostit, Taul Gemenele este o oaza bogata in hrana pentru locuitorii sai. Dar mergand mai sus, lucrurile se schimba. Taul Stirbului, la 2.000 de metri, ne intampina cu un peisaj salbatic, de o asprime minerala, format din stanci ingramadite unele peste altele.

Pentru a citi mai multe despre Parcul National Retezat, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Text: Cristian Lascu.

Citeste mai mult...

Sursa: www.natgeo.ro

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?



units found.

News

You are here: Atracţii turistice Oazele Retezatului