Alba Iulia - Orasul Celor Doua Uniri

E-mail Print PDF
There are no translations available.

 

Alba Iulia - Orasul celor doua uniri

Alba Iulia, orasul Celor Doua Uniri este asezat in estul Muntilor Metaliferi la confluenta Ampoiului cu Muresul. Orasul constituie punctul de convergenta al drumurilor turistice sau de interes general din Muntii Apuseni, Tara Hategului, din Podisul Tarnavelor sau al drumurilor ce vin dinspre Banat, pe valea Muresului. La Alba Iulia se ajunge stabatand Drumul European E 60 Bucuresti-Oradea.

Primele descrieri ale cetatii dacice Apulon ii apartin lui Claudiu Ptolemeu, in urma cu peste doua milenii. Asezarea a fost un important castru roman, cu rol de supraveghere al regiunii, in apropierea cetatii luand nastere asezarea civila Apullum, devenind centru de exploatare a resurselor aurifere din regiune.In Evul Mediu, Alba Iulia intra sub dominatia bulgarilor sub numele de Belgrad. Orasul devine capitala Transilvaniei - aici se intrunea Dieta Transilvaniei, tot aici avandu-si sediul un episcopat catolic si Cetatea de Scaun.

De numele orasului Alba Iulia sunt legate cele doua uniri – cea din 1599 si cea de la 1 Decembrie 1918. Aici, in Capitala de Suflet a romanilor, au fost incoronati Regele Ferdinand si Regina Maria, ca o recunoastere a importantei istorice a acesui oras.

Locurile cele mai atractive pentru vizitatori sunt: Cetatea Medievala, Catedrala Romano-Catolica (stil gotic, sec XIII), cu mormintele familiei lui Iancu de Hunedoara si Catedrala Ortodoxa a Reintregirii. Orasul detine o pretioasa biblioteca, biblioteca Battyaneum, avand manuscrise si tiparituri vechi de mare insemnatate. La Alba Iulia pot fi vizitate si Palatul Episcopal, Palatul Princiar (fosta resedinta a voievozilor Transilvaniei), Muzeul de Istorie, Sala Unirii. In apropierea Albei Iulia se intinde Campul lui Horea, locul martiriului capilor rascoalei de la 1784.

Peste tot in orasul atat de drag romanilor intalnesti urme ale istoriei, aici unde fiecare 1 Decembrie inseamna acasa.

Articol realizat de Marian Vilceloiu

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?Results

News

You are here: Atracţii turistice Alba Iulia - Orasul Celor Doua Uniri