Clujenii cer recondiţionarea monumentelor istorice

Email Imprimare PDF

 

Clujenii cer recondiţionarea monumentelor istorice

Statuia lui Mihai Viteazu, bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza sau ansamblul statuar „Glorie Ostaşului Român” sunt doar câteva dintre monumentele cu valoare istorică din Cluj-Napoca care necesită reparaţii urgente. Monumentele lăsate în paragină nu au avut încă „noroc” să fie luate în grija municipalităţii.

Statuia lui Mihai Viteazu, amplasată în piaţa cu acelaşi nume, este cel mai grav afectată de nepăsarea în care a fost lăsată odată cu trecerea timpului. În nenumăratele sesizări adresate Primăriei, clujenii au subliniat faptul că soclul din marmură şi beton pe care este ridicată statuia, precum şi plăcuţa comemorativă sunt într-o stare avansată de degradare.

Statuia cu înălţimea de 7 metri a fost dezvelită pentru prima dată în 1976, fiind realizată de sculptorul Mariu Butunoiu. Pe soclul statuii este o stemă sigilară a domnitorului care reuneşte însemnele heraldice ale celor trei ţări române unite, Moldova, Transilvania şi Ţara Românească.

Monumentul „Glorie ostaşului român”, amplasat în Piaţa Avram Iancu, în spatele Catedralei Ortodoxe, a fost dezvelit în anul 1996. În 2010, monumentul istoric a necesitat lucrări de reparaţii, asta după ce au început să sară dalele de la baza acestuia.

Ca replică la sesizările clujenilor, reprezentanţii municipalităţii au promis că reparaţiile vor începe cel mai probabil anul următor, odată cu organizarea unei noi licitaţii.

"Primăria Cluj-Napoca a organizat o licitaţie pentru realizarea de lucrări de întreţinere şi reparaţii curente la monumentele de for public în vara acestui an. O singură firmă a depus oferta, însă, din păcate, aceasta nu a îndeplinit cerinţele minime din caietul de sarcini, prin urmare oferta a fost respinsă, iar licitaţia a fost anulată. Primăria va relua această licitaţie anul viitor”, este răspunsul dat de Serviciul Spaţii Verzi şi Monumente Istorice din cadrul administraţiei locale.

Autor: Ramona Costea

Pentru a cauta cazare in Cluj-Napoca, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.wall-street.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?Rezultate
Sunteţi aici: Ştiri Clujenii cer recondiţionarea monumentelor istorice