Financial Times, pe urmele printului Charles: "Elvetia, doar o gradina in comparatie cu Transilvania"

Email Imprimare PDF

 

Financial Times, pe urmele printului Charles:

Publicatia economica Financial Times a scris realizat un reportaj in care vorbeste despre padurile din Transilvania si indeamna autoritatile sa protejeze zona Carpatilor. Articolul vine dupa ce printul Charles al Marii Britanii s-a implicat intr-o campanie care incearca sa salveze de la distrugere padurile din Transilvania.

Jurnalistul de la Financial Times a calatorit in Transilvania alaturi de Paul Lister, fondatorul "European Nature Trust", o organizatie nonguvernamentala care militeaza pentru conservarea spatiilor verzi salbatice, precum cele din Muntii Carpati.

Iata ce scrie Financial Times:

"Stau intr-o cabana mica de lemn intr-o poiana de langa Tusnad, constient de o senzatie putin ciudata transmisa de acea parte a corpului care atinge o scandura folosita drept banca. Este efectul sulfului. Afara se gasesc izvoare termale si bai de namol, insa scopul acestei mici cabane este de a crea un efect de sauna. Daca te intinzi, cum sulful este mai dens decat aerul, te simti ca si cum ai fi inhalat wasabi (hrean japonez) pe nas. Daca ramai intins, s-ar putea sa nu te mai ridici. Nu cumva cei de la UE care se ocupa de sanatate si securitate ar avea ceva de spus despre asta? Pentru numele lui Dumnezeu, nu. Aici e Transilvania, o lume care pare scoasa din romanele lui Thomas Hardy (scriitor si poet naturalist britanic), nu din Europa Moderna.

Dar este minunat. Cand privesti dealurile si vezi natura cat cuprinde, nici nu iti vine sa crezi, mai ales daca vii dintr-o economie industrializata si aglomerata. Priveste in jos la pasunea frumos mirositoare, un amestec de flori si ierburi.  Nu vezi nici urma de asezare umana, in afara de colibele in care ciobanii tigani traiesc si isi mulg caprele.

Brandusele infloresc pe marginea drumului accidentat care ne duce spre satul Zalanpatak. In satul Zalanpatak, aceasta casa fermecatoare este detinuta de Printul Charles, care s-a implicat in mai multe campanii de conservare a cladirilor traditionale din zona. Casa are cinci dormitoare si o veranda mare din lemn cu vedere la imprejurimi.

Sunt tentat sa spun ca ar fi bine sa veniti aici sa vediti aceasta lume, pana cand nu dispare, insa Lister este sceptic. El crede ca vizitatorii ar crea o piata pentru papucii din lana, dulceturile si gemurile facute in casa sau ceramica traditionala, ajutand zona sa supravietuiasca - alaturi de lupii si ursii care traiesc in padurile din Carpati.
Vanatorii de trofee inca urmaresc ursii, insa se nasc si alte comportamente. Langa un centru de echitatie la vest de Brasov, am petrecut o dupa-amiaza intr-o post de observatie urmarind aceste animale fascinante. Licenta de vanatoare in aceasta zona a fost obtinuta de un om de afaceri local, care prefera sa studieze ursii, decat sa ii omoare.

Pentru a citi mai multe despre parcurile naturale din Carpati, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.dailybusiness.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?Rezultate
Sunteţi aici: Ştiri Financial Times, pe urmele printului Charles: "Elvetia, doar o gradina in comparatie cu Transilvania"