Plaja de pe Dealul cu Melci

Email Imprimare PDF

 

Plaja de pe Dealul cu Melci

Esti in zona Clujului? Ai la dispozitie doua ore de hoinarit?

Purcede intr-o excursie la plaja din situl fosilifer Corusu, la 10 km de Cluj, monument natural si rezervatie paleontologica.

De ce? Ca sa nu stai in casa si ca sa atingi melci si scoici de acum 40 de milioane de ani, din eocen, rezonand cu vibratia altor ere.

Este duminica si in satul Corusu, nici tipenie de om; toata suflarea satului este la biserica. Providential, apare o batranica pe care o intrebam cum ajungem la Dealul cu Melci. Ridica din umeri si, numai un zambet, ne trimite catre o casa aratoasa: "Acolo locuieste un barbat, el precis stie. Eu sunt femeie..."

Gasim barbatul lucrand gradina, dar ne spune ca nu a auzit in viata lui de Dealul cu Melci. Insa vecinul lui, tot barbat, stie sa ne indrume spre "Cariera", care e chiar la iesirea din sat, pe partea dreapta. Trecem paraul pe un podet improvizat si apoi traversam campul noroios, pana la baza peretelui care se vede din sosea.

Melcii din deal

Peretele fusese impanat cu scoici si melci, dar cele de mai jos fusesera culese deja. Cam la 4-5 metri inaltime, zarim cochilii mari, pietrificate, care ies pe jumatate din perete.

Prin eroziune, peretele nisipos se macina, formand cea mai fina plaja, iar scoicile vor cadea direct acolo. Nisipul plajei este plin de moluste, ca la mare, iar unele au dimensiuni considerabile.

La plaja din Cluj

Ruptura dealului are cam 50 de metri lungime si 10-12 metri inaltime, iar platforma de la baza este acoperita cu o pulbere fina, care se ridica in aer cand adie vantul. Linia peretelui are curburi si unghiuri, facand ca un capat sa fie protejat de priviri indiscrete. Cercetand zona, ajungem si in capat, intalnind alti doi tineri, "exploratori", poate culegatori de scoici, carora le-am invadat inoportun intimitatea.

Pentru a citi despre un alt obiectiv turistic din Cluj, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Ştiri Plaja de pe Dealul cu Melci