Tribunalul Alba contra Proiectul Roșia Montană Gold Corporation

Email Imprimare PDF

 

Tribunalul Alba contra Proiectul Roșia Montană Gold Corporation

Fundația Culturală Roșia Montană (FCRM) a obținut în instanță anularea planurilor urbanistice ale comunei Roșia Montană, care dădeau cale liberă proiectului de extracţie a aurului cu cianură al Roșia Montană Gold Corporation.

Ar urma să fie oprită evaluarea studiului de impact a proiectului asupra mediului, proces care  este în curs la nivelul Ministerului Mediului și Pădurilor, într-un colectiv de analiză tehnică, potrivit oficialilor Fundaţiei. Acesta ar fi fost ultimul pas important înaintea declanşării mult controversatului proiect.

În fapt, Tribunalul Alba a infirmat, ieri, legalitatea unor planuri urbanistice (General și Zonal) ale comunei Roșia Montană, care declarau zona Roșia Montană zonă monoindustrială cu specific minier, „făcând astfel imposibilă inițierea oricărei alte activități care ar fi putut sprijini dezvoltarea economică a zonei, inclusiv a activităților de turism“, se spune în comunicatul Fundaţiei.

„În ianuarie 2008 Curtea de apel Alba Iulia a constatat nelegalitatea hotărârilor nr. 45 și 46 ale Consiliului local Roșia Montană, (în baza art. 46 alin. 1 și 2 din Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale) ca urmare a faptului că au fost luate cu participarea unor consilieri care erau în același timp angajați ai Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) și al căror interes patrimonial este “evident și de natură a le afecta obiectivitatea și imparțialitatea în procesul de deliberare”.

Prin urmare, hotărârea nr. 1/2009 care reprezintă un act administrativ de confirmare a unor hotărâri (45 și 46 din iulie 2002) declarate nule de drept de către instanță, este, la rândul ei, nulă de drept“, spun oficialii Fundaţiei.

Fundaţia cere, ca o „consecință firească“ hotărârii Tribunalului Alba,  „suspendarea imediată a procesului de evaluare a Studiului privind impactul asupra mediului pentru proiectul minier propus a fi dezvoltat în Roșia Montană de către RMGC“ şi „să trimită întreaga documentație titularului RMGC“.

Fundaţia  mai solicită autorităţilor „să ia act de faptul că proiectul minier Roșia Montană s-a dovedit până acum de prea multe ori a fi fondat pe ilegalități și încălcări flagrante ale legii. Considerăm că într-un stat de drept, care se bazează pe interesul public și respectul față de lege, un astfel de proiect trebuie respins fără dubii“.

Pentru a citi si despre alte arii protejate prin lege, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.money.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Ştiri Tribunalul Alba contra Proiectul Roșia Montană Gold Corporation