Ferma, de la agricultură la turism

Email Imprimare PDF

 

Ferma, de la agricultură la turism

Trăim o epocă a nișelor, inventate și reinventate: în media, în artă, în comerț, în numeroase alte domenii. Turismul nu scapă, nici el, acestei tendințe: un segment al său tot mai expansiv a devenit turismul de fermă.
Există astăzi în lume locuri din mediul rural vizitate pentru simplul fapt că oferă liniște, te scot din sunetul de fond al spațiului urban. Pentru ele sunt organizate așa‑numitele ture în spații naturale cu zgomot artificial minim sau nul („low noise tours“). Există, apoi, turismul negru, vizitarea unor locuri a căror unică atractivitate este dată de macabrul faptului că acolo urmează să aibă loc o catastrofă ecologică ori tocmai e în des­fășurare un război civil sau, de ce nu?, ar spune voyeuriștii adepți ai acestui gen de călătorii tematice, e în toi un genocid.

Literatura de specialitate numește aceste forme: turism de catrastofă, respectiv de război. În fine, o altă formă de turism extrem, cu rădăcini în secolul 19, renăscută însă în ultimii ani, este turismul în cartierele mărginașe, unde sărăcia și mizeria sunt, pentru unii, de‑a dreptul exotice... („slum tourism“).

NIȘE. Sunt doar câteva exemple de tendințe relativ recente în domeniu. Lista este completată, însă, de mult mai multe nișe: turismul extrem (care implică un risc ridicat sau senzații tari), turismul medical, turismul nautic, turismul cultural sau etnografic, ecoturismul, turismul culinar, spațial sau cel balnear, turismul ecumenic și pelerinajele, turismul de acțiune, turismul sexual, turismul pop‑cult și al festivalelor, turismul LGBT („Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender“), turismul sportiv, turismul în zone sălbatice, turismul rural și alte forme din industrie.

Componentă a acesteia din urmă, turismul rural (cel puțin în teorie, că în realitate lucrurile sunt mai amestecate) este turismul de fermă („farm tourism“) sau agroturismul, cum impropiu este el folosit în România.

Forma aceasta de turism, spun spe­cia­liștii, constă într‑o călătorie a unui grup de persoane la o fermă pentru a se bucura, în timpul lor liber, de mediul rural. E vorba, așadar, de un turism practicat în gospodării rurale, unde lucrările specifice (agricultură, zootehnie etc.) sunt componente ale produsului turistic, turismul în sine fiind doar o activitate secundară.
Pentru a citi si despre turismul balnear practicat la noi in tara, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.money.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Ştiri Ferma, de la agricultură la turism