Parcuri naturale

Parcul dendrologic Hemeiuşi

Parcul dendrologic Hemeiuşi

Parcul dendrologic Hemeiuși se află în comuna Hemeiuși, care face parte din bazinul hidrografic al râului Bistrița. Parcul Hemeiuşi a fost creat spre sfârşitul secolului al XIX-lea (1880), pe o suprafaţă de 50 ha, pe teritoriul ei regăsindu-se peste 1300 de specii de arbori și arbuști, fiind din acest punct de vedere cea mai diversificată zonă de pădure din Moldova. Datorită colectivului de cercetători ce-și desfășoara activitatea aici, la ora actuală parcul este bine întreținut din punct de vedere biologic.
 
Parcul Natural Apuseni

Parcul Natural Apuseni

Parcul Natural Apuseni este situat în partea central-nord-estică a Munților Apuseni, întinzându-se pe o parte din masivele Bihor la sud și Vlădeasa la nord. Declararea ca și parc natural se datorează în mare parte peisajului carstic deosebit de bogat. Cele mai importante formațiuni de acest gen sunt: Peștera Piatra Altarului, Peștera din Valea Rea, Avenul V5(cea mai adâncă cavitate din ţară), Peştera Micula, Peștera de sub Zgurăști(aici se află cel mai mare lac subteran permanent din ţară), Peștera din Pârâul Hodobanei(cea mai ramificată peşteră din România), Izbucul Tăuz(cel mai adânc pasaj subacvatic explorat pe teritoriul României), Ghețarul de la Scărișoara(cel mai mare ghețar subteran din țară), Ghețarul Focul Viu, Peștera Onceasa, Ghețarul de la Vârtop, Sistemul Poienița-Humpleu, Valea Sighiștelului(oferă cea mai mare densitate de cavități naturale de pe teritoriul țării), Peștera Urșilor.
 
Parcul Natural Balta Mică a Brăilei

Parcul Natural Balta Mică a Brăilei

Parcul Natural Balta Mică a Brăilei este situat în lunca cu regim natural de inundație al Dunării, între Vadu Oii și municipiul Brăila. Balta Mică a Brailei conservă importante valori ecologice, fiind o importantă componentă a Sistemului Dunării Inferioare, situată în amonte de Rezervația Biosferei Delta Dunării. Această zonă are o deosebită importanță ornitologică, deoarece se situează pe cel mai important culoar de migrație al păsărilor din bazinul inferior al Dunării de Jos, fiind situată la jumătatea rutelor de migrație între locurile de cuibărit din nordul Europei și refugiile de iernat din Africa. Au fost observate un mare număr de păsări, dintre care, 169 specii protejate pe plan internațional.
 
Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina

Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina

Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina este situat în Munții Șureanu și ocupă o suprafață de 38184 ha, fiind o arie protejată de interes național. Din 2007 este protejată ca propunere de sit pentru rețeaua ecologică europeană NATURA 2000. Parcul cuprinde șase din cele mai frumoase rezervații naturale ale județului Hunedoara: Complexul carstic Ponorâci-Cioclovina, Peștera Tecuri, Peștera Șura Mare, Cheile Crivadiei, Locul fosilier Ohaba-Ponor, Dealul și Peștera Bolii. Pe teritoriul parcului se regăsesc și siturile arheologice de la Sarmizegetusa Regia, Costești, Blidaru, Luncani-Piatra Roșie, aflate în Patrimoniul UNESCO și așezările etnografice autentice din Platforma Luncanilor.
 
Parcul Natural Porţile de Fier

Parcul Natural Porţile de Fier

Parcul Național Porțile de Fier se întinde pe o suprafață de aproximativ 115665,8 ha, fiind unul dintre cele mai mari parcuri naturale din România, având în componența sa 18 rezervații. Este situat în partea de sud-vest a țării, pe malul stâng al Dunării, între localitățile Buziaș și Gura Văii. În perimetrul parcului natural intră și prelungirile sudice ale Munților Banatului și Munților Mehedinți și o parte din Podișul Mehedinți. Pe teritoriul parcului se întâlnesc diferite specii de plante strict protejate, dintre care cele mai importante sunt: Tulipa hungarica(laleaua cazanelor), întâlnită pe abrupturile din zona Ciucaru Mare, Ruscus aculeatus(ghimpele), Campanula crassipes(clopoțeii Cazanelor), Daphne laureola etc. Se întâlnesc următoarele specii de animale ocrotite: broasca țestoasă de uscat, vipera cu corn, lupul, gușterul.
 
Parcul Natural Vânători Neamţ

Parcul Natural Vânători Neamţ

Parcul Natural Vânători Neamț este situat pe versantul estic al Munților Stânișoara în nordul județului Neamț. Parcul are o suprafață de 30818 ha, dintre care peste 26300 ha reprezintă fond forestier. Parcul Natural Vânători Neamţ a fost înfiinţat în anul 1998 pentru a constitui şi conserva o populaţie de zimbri - o specie de mult dispărută din fauna României. Principalele obiective ale administraţiei parcului sunt menţinerea biodiversităţii prin conservarea speciilor şi ecosistemelor cheie, precum şi a peisajelor din cuprinsul parcului, crearea condiţiilor necesare pentru punerea în libertate a primului grup de zimbri, dezvoltarea ecoturismului şi promovarea valorilor naturale ale regiunii, precum şi implicarea publicului şi a comunităţii în conservarea valorilor parcului, prin programe de educaţie şi conştientizare.
 

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Rezervaţii Parcuri naturale