Descoperire impresionanta, in situl istoric de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Email Imprimare PDF

 

O echipa de arheologi clujeni a facut o descoperire impresionanta in situl istoric de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, din judetul Hunedoara. Este vorba despre o locuinta a unui demnitar roman din secolul al II-lea, aflata sub Templul lui Iupiter si al Triadei din Capitoliu. 

Peretii locuintei descoperite sunt acoperiti de o fresca viu colorata care prezinta elemente vegetale, precum si alte motive care urmeaza sa fie identificate.

„Renumitele fresce care infrumusetau peretii interiori, reprezentand natura, scene mitologice sau chiar valorile filozofice sau morale ale proprietarului, s-au transmis si caselor de la Sarmizegetusa. Locuinta descoperita de dr. Ioan Piso si echipa sa a apartinut unui demnitar deoarece beneficia de aductiune de apa”, se arata intr-un comunicat al Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane (MCDR) Deva, citat de Agerpres.

„Pe peretii accesibili ai acestei incaperi s-au gasit cativa metri patrati de fresca, iar din daramatura s-au scos bucati mari de tencuiala pictata. Dintre toate descoperirile arheologice, fresca este cea mai sensibila si mai supusa degradarii', se mai arata in comunicat.

Conform arheologului care a condus echipa, fresca nu poate fi conservata la fata locului, astfel ca e nevoie ca aceasta sa fie pastrata in muzeul din localitatea Sarmizegetusa, acesta fiind una dintre sectiile MCDR Deva.

Pentru a cauta cazare in Hunedoara, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Acasă