Cetatea Feldioara

Cetatea

 

Cetatea Feldioara a fost ridicată de cavalerii teutoni între 1211-1225, urmând ca în 1457 să fie transformată în cetate țărănească datorită distrugerilor suferite în timpul campaniei lui Vlad Țepeș. Cavalerii teutoni s-au așezat în acest ținut datorită voinței regelui Ungariei Andrei al II-lea, cu scopul de a păzii teritoriile regatului de invaziile cumanilor. Astfel ei au construit cetatea Feldioara, care purta numele de Marienburg și însemna „Orașul Mariei”. Numele actual provine din cuvântul maghiar „földvár ” și înseamnă „cetate de pământ”.

În anul 1222, regele maghiar le acordă cavalerilor teutoni dreptul de a construi cetăți și orașe de piatră, astfel aceștia au construit cetăți întărite pentru apărarea Țării Bârsei, printre care se numără cetățile Feldioara, Codlea și Tâmpa. Însă în 1225, regele maghiar, temându-se de o eventuală apariție a unui stat în stat, a intrat cu armata pe teritoriul teutonilor și i-a alungat.

În urma invaziei tătare cetatea este devastată, însă este reconstruită, fiind întărită cu o incintă ovală, console cu bârne, turnuri de apărare și un șanț de piatră.

Feldioara devine una dintre cele mai importante așezări din Țara Bârsei la sfârșitul secolului al XIV-lea, datorită declarării acesteia târg de către regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg.

Cetatea a fost asediată de către turci în 1420, aceasta rezisdând atacului otoman a fost asediată din nou între 1430-1432, când a suferit distrugeri semnificative.

Cetatea Feldioara a fost locul luptei dintre Ioan Zapolya, voievod al Transilvaniei și rege al Ungariei și Ferdinand I de Habsburg. Ioan Zapolya a cerut ajutorul lui Petru Rareș, cu ajutorul căruia iese învingător. Ca răsplată voievodul moldovean primește Bistrița și Rodna, cu ținuturile înconjurătoare și veniturile acestora, primind totodată și confirmarea stăpânirii pentru Ciceu și Cetatea de Baltă.

În 1657 a fost ridicat turnul de nord al cetății, urmând ca din acest moment cetatea să fie folosită drept grânar, până în 1838, când a fost părăsită datorită pagubelor însemnate produse de un cutremur.

 

Galerie foto

Cetatea Feldioara / 1Cetatea Feldioara / 2Cetatea Feldioara / 3Cetatea Feldioara / 4Cetatea Feldioara / 5Cetatea Feldioara / 6Cetatea Feldioara / 7Cetatea Feldioara / 8Cetatea Feldioara / 9Cetatea Feldioara / 10

 

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Cetăţi şi castele Cetăţi Cetatea Feldioara