Cetatea Colţeşti

Cetatea

 

Cetatea Colțești a fost construită la sfârșitul secolului al XIII-lea ca cetate locuibilă și de refugiu de către subvoievodul Thoroczkay în vestul satului Colțești din județul Alba. Cetatea a fost construită în urma invaziei tătarilor din 1241, când au fost produse pagube însemnate localităților Rimetea și Colțești. Datarea cetății este precisă și datorită faptului că pe turnul nordic al acestuia se găsește o inscripție care menționează familia Thoroczkay și momentul construirii acesteia.

Cetatea este un exemplu de fortificație adaptată la condițiile terenului, fiind amplasată pe o înălțime stâncoasă cu două pante abrupte. Cea mai veche etapă o constituie un turn donjon păstrat doar parțial și un al doilea turn locuință, ce cuprindea cinci etaje. Turnurile erau legate între ele de ziduri, formând o curte interioară. În partea de sud se afla un corp de clădire cu mai multe încăperi, aparținând secolelor XIV-XV și o curte interioară, protejată de barbacană, etapă de construcție aparținând secolului al XVI-lea.

Regele Matei Corvin în anul 1470 confiscă cetatea și i-o dăruiește voievodului Transilvaniei, urmând ca în 1510 să fie redobândită de familia Thoroczkay, iar peste 4 ani să fie devastată de țăranii conduși de Gheorghe Doja. Cetatea este distrusă în 1713 de către austrieci datorită împotrivirii familiei Thoroczkay de anexare a Transilvaniei de către Imperiul Habsburgic. Datorită acestei împotriviri familia nobilă a fost eliminată de pe scena istoriei.

 

Galerie foto

Cetatea Colţeşti / 1Cetatea Colţeşti / 2Cetatea Colţeşti / 3Cetatea Colţeşti / 4Cetatea Colţeşti / 5Cetatea Colţeşti / 6Cetatea Colţeşti / 7Cetatea Colţeşti / 8Cetatea Colţeşti / 9Cetatea Colţeşti / 10Cetatea Colţeşti / 11

 

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Cetăţi şi castele Cetăţi Cetatea Colţeşti