Cetatea Ciceu

Cetatea

 

Cetatea Ciceu este situată în punctul de întâlnire al teritoriului localităților Ciceu – Corabia, Ciceu – Giugești și Dumbrăveni, fiind o cetate medievală ridicată la sfârșitul secolului al XIII-lea, pe o colină vulcanică de 683 m altitudine, de unde și numele de Ciceu, provenit din cuvântul maghiar csúcs (vârf). În 1544 Dieta Transilvaniei a hotărât ca cetatea să fie demolată, astfel zona respectivă a devenit ulterior carieră de pietre de moară. Domeniul cetății era format din 63 de sate, fiind o cetate care avea ca scop apărarea împotriva năvălirii tătarilor.

Cetatea a fost construită în urma insistențelor regelui maghiar Béla al IV-lea și a urmașilor acestuia. Matei Corvin în 1489 dăruiește cetatea lui Ștefan cel Mare, urmând ca după moartea acestuia să treacă în stăpânirea lui Bogdan, Ștefăniță Vodă, iar în 1530 sub stăpânirea lui Petru Rareș. În 1538, Petru Rareș trădat de boieri este nevoit să se refugieze cu familia la Ciceu, însă în urma eforturilor diplomatice reușește să redobândească tronul Moldovei și în 1541 părăsește cetatea.

Datorită reorientării politicii moldovene cetatea devine un risc pentru Ardeal și în 1544 din ordinul lui Gheorghe Martinuzzi este demolată.

 

Galerie foto

Cetatea Ciceu / 1Cetatea Ciceu / 2Cetatea Ciceu / 3Cetatea Ciceu / 4Cetatea Ciceu / 5Cetatea Ciceu / 6Cetatea Ciceu / 7

 

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?Rezultate
Sunteţi aici: Cetăţi şi castele Cetăţi Cetatea Ciceu