Cetatea Câlnic

Cetatea

 

Cetatea Câlnic se află în comuna cu același nume, din județul Alba, în apropierea orașului Sebeș, la aproximativ 3 km distanță de drumul E 60 spre stânga. Cetatea a fost construită la mijlocul secolului al XIII-lea de către comitele Chyl de Kelling, fiind concepută cu un donjon masiv de plan rectangular, înconjurat cu ziduri masive, ce formau o incintă ovală, cu un turn spre sud şi un turn al porţii pe latura nordică. Cetatea era totodată înconjurată de șanțuri cu apă, care serveau la întregirea sistemului de apărare.

Fiind una dintre cele mai importante fortificații construite de sașii din transilvania se află pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Inițial era concepută ca și reședință a nobililor sași însă în 1430 cetatea a fost vândută de familia nobiliară comunității țăranilor din Câlnic, care în secolul al XVI-lea au început întărirea sistemului de apărare prin ridicarea unor ziduri și fortificarea turnului porții. Tot în această perioadă pe ruinele unei construcții mai vechi, au ridicat o capelă în interiorul căreia se găsesc fragmente de frescă datând de la începutul secolului al XVI-lea.

În cetate au fost organizate mai multe expoziţii documentare şi de artă, iar în capelă se desfăşoară simpozioane, colocvii şi conferinţe.

 

Galerie foto

Cetatea Câlnic / 1Cetatea Câlnic / 2Cetatea Câlnic / 3Cetatea Câlnic / 4Cetatea Câlnic / 5Cetatea Câlnic / 6Cetatea Câlnic / 7Cetatea Câlnic / 8Cetatea Câlnic / 9

 

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?Rezultate
Sunteţi aici: Cetăţi şi castele Cetăţi Cetatea Câlnic