Cetatea Aradului

Cetatea

 

Cetatea situată pe malul stâng al Mureşului a fost construită pe baza proiectelor lui Ferdinand Philipp Harsch, la cererea împărătesei Maria Tereza. A fost construită sub formă de stea, prevăzută cu trei rânduri de cazemate subterane şi mai multe rânduri de şanţuri, care puteau fi inundate. Lucrările au început în 1763 şi au durat 20 de ani, poarta principală şi clădirile din interior au fost construite în stil baroc. În interiorul cetăţii exista o biserică catolică şi mai multe clădiri care găzduiau călugării franciscani.

Cetatea este compusă din trei corpuri principale care au avut ca destinaţie Corpul comandamentului, cu un etaj şi o curte interioară, Corpul gărzii, şi mănăstirea, care include biserica în stil baroc.

În vara anului 1849 armata revoluţionară maghiară a ocupat cetatea în urma unor lupte grele, dar după 46 de zile, armatele ruseşti şi austriece i-au înfrânt. Până la sfârşitul primului război mondial cetatea a fost una din cele mai mari închisori militare ale Imperiului Austro-Ungar, aici au fost închişi de exemplu Horea, Cloşca şi Crişan, revoluţionarul paşoptist Eftimie Murgu, cei 16 generali, lideri ai Revoluţiei de la 1848 din Ungaria, asasinul arhiducelui Franz Ferdinand.

 

Galerie foto

Cetatea Aradului / 1Cetatea Aradului / 2

 

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Cetăţi şi castele Cetăţi Cetatea Aradului