Castelul Bran

Castelul

 

Castelul Bran se situează în apropierea oraşului Braşov, pe şoseaua care leagă oraşul de Câmpulung, fiind construit pe o stâncă, într-un punct strategic. Castelul a fost iniţial o cetate de „trecătoare” cu scop militar şi avea formă patrulateră neregulată, care a fost ulterior completată conform planurilor principelui Gabriel Bethlen, în 1622, cu turnul de sud, turnul dreptunghiular la est. Între anii 1883 şi 1886 acoperişul a fost îmbrăcat cu ţiglă, urmând să fie transformată în castel în anul 1920 când se afla în proprietatea reginei Maria.

Castelul Bran a fost folosit ca bază strategică în anul 1395, când Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei şi împărat german, a efectuat o incursiune în Ţara Românească pentru al îndepărta pe voievodul Vlad Uzurpătorul şi ai asigura domnia lui Mircea cel Bătrân, care era vasalul său. Sigismund îi acordă lui Mircea, în 1407, stăpânirea castelelor Bran şi Bologa, Branul fiind astfel sub autoritatea Ţării Româneşti până în 1419. În 1427 castelul Bran a trecut din proprietatea scaunului Braşovului în cea a coroanei Ungariei, care a finanţat lucrări de fortificare şi de extindere. În 1920 castelul a fost donat de către Consiliul Orăşenesc Braşov reginei Maria a României, în semn de recunoştinţă faţă de contribuţia sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Castelul a găzduit o perioadă muzeul Bran, aici fiind expuse colecţii de ceramică, mobilier, arme şi armuri. În curtea castelului se găsesc case tradiţionale din regiunea culoarului Rucăr-Bran. Ministerul Culturii a dispus mutarea colecţiilor la Vama Medievală, deoarece castelul a fost retrocedat moştenitorilor(arhiducele Dominic de Habsburg şi surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer).

 

Galerie foto

Castelul Bran / 1Castelul Bran / 2Castelul Bran / 3Castelul Bran / 4Castelul Bran / 5Castelul Bran / 6Castelul Bran / 7Castelul Bran / 8

 

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?Rezultate
Sunteţi aici: Cetăţi şi castele Castele Castelul Bran